MILJAN KONTA / Podrijetlo imovine (i lica) / KOLUMNA

Da su narodi u Bosni i Hercegovini unatrag trideset godina glupi i neupotrebljivi, nije nikakva tajna. Razina gluposti svo ovo vrijeme raste bar tri posto na godišnjoj razini. Jer, kako drugačije opisati gomilu idiota koji su sve ovo dozvolili.

Nesretnih devedesetih godina dozvolili smo grupicama ortodoksnih lopova da nas u tolikoj mjeri posvađaju da je došlo do prolijevanja krvi. Isti ti lopovi i njima srodni šljam koristi to vrijeme za bezočnu pljačku vlastitih naroda.

Kada su ustanovili da rat i ne donosi dovoljno profita, prekinuli su ga. A onda nastupa kaos koji ne jenjava niti danas. U stvari, još je i gori, a narod sve gluplji.

Hoštapleri koji su jedva spajali kraj sa krajem postaju bosovi, gazde, a da bi iole bili uvjerljivi okitili su se zvanjima doktora, akademika… Valjda da prekriju još uvijek svjež miris opanaka.

U ime viših ciljeva i nacionalnih tenzija uništavaju se socijalističke tvorevine: tvornice, pogoni, dobra… Nastupila je privatizacija.Priča se da su se i kumovi sicilijanskih kartela čudili domišljatosti naših “političara” i da su pomno proučavali tu tematiku.Narod još gluplji.

Kako se koji okoristio tako je i nečujno nestajao sa scene. Istina, bilo je pokušaja gepekiranja i vraćanja dotičnih, no i tu su pare bile presudne.

Privatizacijom smo pretrpjeli toliku štetu da se nećemo oporaviti zadugo, zato su se naše ‘drage vođe’ zadugo osigurale.

Recimo Livno. Grad koji i nije imao, ruku na srce nekakvu razvijenu industriju, pretrpio je takvu pljačku koja se nije odigrala u njegovoj dugoj povijesti. Zato nas ne treba čuditi što danas dva desetljeća kasnije imamo ovo što imamo. Bolje reći ono što nemamo, a nema pogona, omladine, djece, seoskih škola…

Sa druge strane imamo u eri kompjutora prepune kancelarije uhljebnika, nastavnika više no đaka, a šumara, električara, poštara,… imamo za izvoz. Svi oni su tu po partijskoj liniji, većinom rođaci stožerne vladajuće bagre.

Zanimljivo, sve ove godine sudstvo i tužiteljstvo izigravaju Majku Tereziju pa se stječe dojam da je u Livnu najveće kazneno djelo ne platiti parking, ili, ne dao Bog, biti očevidac prometnog prekršaja. U teža krivična djela spada i bacanje kamenčića u tuđe dvorište!?

Poslje apokalipse zvane privatizacija, vođe osnažene nedodirljivošću kreću u pohode, spajaju se stanovi (jeftino ukradeni), prave se velebne kućerine, grade se zgrade po Zagrebu za naše drage i poštene HDZ-ovce, kupuju se kuće po Dalmaciji uz obveznih tridesetak metara plaže.

Narod i dalje glup!

Bagra ne staje, dižu se krediti, kradu donacije, sklapaju se, do zla Boga, sumnjivi javni radovi. Pljačka, pljačka,pljačka! Glupi narod uvidjevši da puši odlučuje da seli i gomile glupsona odlaze iz opljačkanog grada.

Rodne kuće se zaključavaju, djeca se odvode u švapske škole, ostavlja se starčad po kućama, staračkim domovima… Sve u svemu, žali Bože omladine što izginu onomad u rovovima, a žali bože i nas ovako glupih.

Da je htio ,odavno je narod mogao puno toga da riješi, još krajem rata su mnogi trebali završiti u kontejnerima i po zatvorima. Da im se na vrijeme oduzelo opljačkano, oni bi bili ti koji bi radili po bauštelama, a pošten svijet bi imao posao kod vlastite kuće.

Na žalost, nas ne zanima podrijetlo imovine naših vođa i zato nas sa pravom zovu ‘glupim Bosancima’ a bogme i Hercegovcima.

M. Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply