Miljan Konta / Sjednite gospodo, jedan!

Uz stagnaciju primanja, narodi naše napaćene zemlje suočeni su sa pogibeljnim poskupljenjima koja imaju i daljnju tendenciju rasta. Gledano sa ekonomske i financijske strane, stanje je kao na Divljem zapadu.

Kako institucije vlasti ništa ne poduzimaju, hoštapleri, lopovi i mafijaši, bolje reći mirnodopski profiteri, ne misle stati u guljenju oguljenog naroda.

Kako je Livno odavno jedan od skupljih gradova u okruženju, a bez ikakvog pravog razloga, može se samo zaključiti da su naši lopovi gladniji od drugih. Đilkani na vlasti, socijalno neosjetljivi, ne poduzimaju ništa da zaštite one od kojih na kraju krajeva žive.

Zar nije pravo vrijeme da se u Livnu otvori javna kuhinja, a da hranu doniraju oni čija je marža na proizvode veća no u Dubaiu.

Zar ti tulipani na vlasti ne mogu shvatiti kako je živjeti jednom penzioneru sa 400 maraka (prosječan tank goriva skoro pola mirovine)!

Zašto se ne može iz proračuna grada preusmjeriti novac pa uz penziju dodati bar 100 KM?

Ako već ne mogu da se rastanu od novca, zašto ne osmisle bonove za ugrožene kategorije kojima će ovi moći kupovati povoljnije?

Zar ne mogu ti idioti shvatiti da gladnom čovjeku nije ni do sporta, kulture, muzike, novog predizbornog asfalta, nego mu je do hrane?

Zašto se u sve to, uz sredstva iz proračuna ne uključe i sredstva Elektroprivrede, Šumarije, telekomunikacija, koji nas godinama deru, a koji koriste narodne resurse?

Očito da narod treba samo za izbore i glasačke kutije. Kako vas gospodo, ako se tako uopće možete nazvati, nije sramota?

Svakodnevno, kao hijene ispužete iz fotelja da bi ste u centru popili kavu, a ne pitate se koliko vam sugrađana toga dana nema ručak na stolu.

Nadomak vama i stepenicu niže ste vi gospodo iz oporbe koji ste u stanju sve učiniti, al’ jezikom, djela su vam šuplja priča.

Zar nije vrijeme da se ujedinite i poduzmete nešto?

Jel’ čekate još koju tisuću da odseli, još koju školu da se zatvori ili naprosto očekujete da osvojite vlast i da se dogodi “sjaši Kurta da uzjaše Murta”?

Vi gospodo oporbe niste vidjeli i kao takvi i ne zaslužujete da se tako nazivate, nego i vi nastavite ispijanje kava i mlaćenje prazne slame.

Rezime svega je taj da je narod psihički potlačen i kao takav nije u stanju da poduzme bilo što. Oporba koja bi trebala u ovakvim vremenima da pokrene bunt i osvjesti narod nije u stanju da osvjesti samu sebe, a kamoli što drugo.

Vlast u kontinuitetu radi u svoju korist i ne brine previše o stanju onih o kojima treba da vodi računa. Situacija nimalo dobra koja će tek uz jesen da postane neizdrživa.

Da li će se tada pronaći netko pošten i hrabar da udari šakom od stol i da kaže – dosta… Bumo videli.

M. Konta