MILJAN KONTA / Sve je isto, samo malo gore

Kasabica podno Bašajkovca i u ovoj novoj godini jednako isto izgleda, otužno, sumorno i napušteno! Ne trebaju njoj ni pandemije niti svjetske krize da bi izgledala sablasno.

Tu i tamo upadnu u oči nekakvi pokušaji, bolje rečeno poluprojekti rotora, igrališta… no dojam bezdana je i previše očit.

Od Mostara pa do Bihaća nekada davno nije bilo boljeg grada od Livna, danas smo najgori, opljačkani i osiromašeni. Uistinu, sve one ljude kojima je stalo do Livna, ne može a da ne zaboli činjenica da nas je upropastila tek grupica prevejanih lopova uz pomoć ulizica i poltrona.

Takav političko – mafijaški sistem ne samo da je razorio nekadašnju privredu nego je obezvrijedio i sve ono što se gradilo proteklih pedeset i više godina. Uz dobro plaćene poslove, namještanje javnih radova, rasprodajom društvenih dobara, livanjski lopovi su stekli enormna materijalna dobra.

U isto vrijeme obični se narod uvjeravao da se poslijeratna kriza ne može riješiti tek tako i da politička situacija ne ide na ruku nama Hrvatima.

Dr.sc.mr.fr. Čović kao predstavnik punokrvnih i odabranih, sve ove godine precizno, kirurški uništava vlastiti narod pa se ne može, a da se ne upita, za koga i po čijem nalogu on to radi?

Nižerangirani od dotičnog, volim ih nazivati lešinarima, još su i gori, jer su polugama vlasti uništili sve čega su se dotakli.

Teško se može naći dio naše zbilje koju nisu uništili i unazadili. Zdravstvo, kultura, sport, obrazovanje… sve obezvrjeđeno nekompetentnim kadrovima, likovima i likušama koji su u 90% slučajeva podobrazovani za poslove koje obavljaju.

I čudimo se studentima sa pravim diplomama kada bježe iz Livna kao ‘vrag od tamjana‘. Bezvrijedne diplome bezvrijednih i poluobrazovanih osoba zavladale su našim životima.

Gore pomenuti stožerni, a u zadnje vrijeme i ostali lešinari, željni pozicija i lažnog ugleda, uhljebili su sve svoje najmilije, a i one koji su po kupovini diploma imali još sredstava da kupe sebi posao.

Zbog takvih su nam djeca poluobrazovana, zdravstvo loše, sa tendencijom na gore, kulturni sadržaji upitni, a i sigurnost na granici polukriminala.

U takvom okruženju normalan čovjek se zapita: Čemu sve to vodi? Mnogi shvate na vrijeme pa odsele, no većina još uvijek vjeruje ‘uhljebašima svilena jezika’ ili su prinuđeni da trpe.

Za ne povjerovati je činjenica da grad može stagnirati, čak i propadati trideset godina, a da nitko od vladajućih nije odgovarao, da nitko od lopova nije osuđen?!
.
Danas, kada pomalo dolaze svježe političke snage, teško je za očekivati da će oni tek tako promjeniti obrazac vladanja na raznim dužnostima.
.
Drugačije rečeno, pakirati kofere dok se još može.
.
Pitanje je dana kada će se urušiti mirovinski fond i izostanak plaća javnog sektora. A upravo korisnici gore navedenog najviše šute.
.
Poslije korone ćemo očito pomalo sticati imunitet na glad, besparicu i golu propast dok će banda uživati u izabranim destinacijama, daleko od Livna.
.
M. Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply