MILJAN KONTA / Tužbom na istinu! / KOLUMNA

Da je u Livnu podići glas zbog nepravde izuzetno opasan posao, pokazuje najnoviji slučaj sudske tužbe.

Naime, pišući na Facebooku, jedna naša sugrađanka je u objavi navela primjer upošljavanja u policiji osobe koja je nedugo prije radila kao konobarica, te da je dotična primljena preko veze.

Dodala je i da je to ogledalo mnogo čega u Livnu. Muž uposlene kao i dotična podnose tužbu sudu zbog uvrede časti tražeći novčanu odštetu uz javnu ispriku.

Čitajući prijedlog tužbe stječe se dojam da su duševne boli oštećene izazvane navedenim poslom koji je obavljala – bila konobarica?!

Radi se o časnom poslu za koji postoji i srednje obrazovno usmjerenje, te stoga buni razlog duševnih boli. Da li je za pomenuti posao po zakonu objavljen natječaj, ustanovit će po svemu sud.

No, po kuloarima se uveliko govori o potpuno namještenom radnom mjestu. Ako se utvrdi nepravilnost zapošljavanja dotične onda se mnogo toga dovodi u pitanje.

Ne ulazeći u stručnu spremu pomenute mupovke, jer u Livnu odavno nitko nije siguran gdje će i koga naći upošljenog pa tako ima slučajeva poljoprivrednica medicinarki, učiteljica čistačica, tesara pedagoga, …

Dobro nam je svima poznata situacija od prije dvije godine kada se provodilo istraživanje zapošljavanja u livanjskom MUP-u od strane ministra i kada se i utvrdilo niz nepravilnosti.

Javna je tajna da već godinama rođaci, kumovi i ostali imaju prednost nad ostalima, da ima privilegiranih i “podobnijih”.

Upravo zbog toga ni ovaj slučaj nas ne bih previše iznenadio, a pogotovo što neke bliske osobe upošljene u vrhu MUP-a tvrde da se dogodilo namještanje, što naravno spada u kuolarske priče, jer nešto dokazati u Livnu je postala nemoguća misija.

Upravo zbog nedokazivosti i umreženosti raznoraznih likova ubuduće je za očekivati još ovakvih tužbi, jer gospoda nije navikla na javno prozivanje i imenovanje.

Ako uzmemo u obzir da se 95% svih zapošljavanja u Livnu obavilo preko veze, zašto nas čudi opća podozrivost pri svakom natječaju ili zapošljavanju na lijepe oči i podeblje koverte.

To je zbilja na koju su očito svi pristali osim onih koji su otišli iz ovog grada i naravno naše sugrađanke koja se usudila podići glas.

Samo se možemo nadati da se u ovom slučaju ne obistini ona narodna “Kadija te tuži, kadija ti sudi”.

M. Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply