MILJAN KONTA / Valjda će doći i vrijeme i pamet da se iskoristi Bogom data nam ljepota

Sukladno odluci tko zna koga, u susjednu Hrvatsku se ne može ući niti pomoću filmskih trikova. Poglavito se to odnosi na zemlje Balkana.

Ugrožena radna mjesta uposlenika u Dalmaciji, propali godišnji odmori… Zato se iz Europe može trkom doći do Dubrovnika, otoka i rivijera.

Normalno, odmah su krenule političke konotacije u kojima dio bosanske populacije, propete na zadnje noge, proziva ustašku tvorevinu za fašistički odnos naspram njih.

Drugi dio bh. populacije trljajući oči ne vjeruje svojim očima da su ih braća izdala i onemogućila im toćanje nogu u plavom moru Jadranskom. Uz sve to, prozvaše ih ‘istočnim susjedima’ i tako prekrižiše zajednički genom.

Kako i biva širom i uzduž portala se krenulo u okivanje zlatom domaćih destinacija koje, ruku na srce, su godinama ne samo devastirane, no i neposjećivane.

Tako Neum dobi značajno mjesto u vrhu poželjnih mjesta za odmor, jer eto vam sada, i mi konja za trku imamo. Planine, rijeke, jezera,…! Preplaviše nas ljepote koje do ove zabrane nismo ni primjećivali, iako su nam tu ispred nosa.

Ni livanjski portali ne zaostaju u objavama prirodnih ljepote našega kraja.
Hvala Bogu da ih imamo podosta, no u svakoj priči ima ono – ali. U kakvom su stanju te prirodne ljepote i kako se svi mi odnosimo prema njima?
.
Naime, rođen sam pored rijeke Sturbe te dobro znam koliko ta voda pronese smeća i otpada godišnje, u tu rijeku bar dva sela imaju spojene kanalizacije…
.
Rijeka Bistrica je priča za sebe i svakom vidljiva, kao i rijeka Žabljak. U konačnici jednako Buško jezero.
.
Jezero koje je moglo biti Eldorado kontinentalnog turizma da nije bilo hoštaplera, opančara, koji su godinama bili gluhi i slijepi na sve. A moglo se mnogo toga.
.
Crna Stina, Bogom dati raj. Za sve ove godine uspijeva dobiti samo šumarsku kućicu za derneke, na Mandeku ništa pomena vrijedno.
.
Već pomenuto Buško jezero sa livanjske strane ima dva stola i čak četiri klupe pored magistralne ceste!
.
Bravo za Turističku zajednicu, gradonačelnika i svu silu Božju uhljebničkih službi na razini općine. Kako se pojedinci odnose prema vlastitom okruženju dovoljno govore deponije smeća na svakom koraku.
.
Očito da su se ugledali na svog gradonačelnika koji poodavno obećao pročistač otpadnih voda, pa ‘vuk ujede magarca’.
.
Sve ovo pobrojano će pasti u vodu onog momenta kada se granična rampa podigne. Tada ćemo pored svih naših ljepota nijemo prolaziti ka dalmatinskim destinacijama. Jer nije isto opaliti selfie na Sturbi i na Bačvicama.
.
Valjda će doći i vrijeme i pamet da se iskoristi Bogom data nam ljepota, te će livanjski kraj, ako ništa drugo, zaživjeti turistički.
.
M. Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply