MILJAN KONTA / Vodu vari – vodu ladi

Bosna i Hercegovina je odavno postala bara prepuna političke žabokrečine u tolikoj mjeri da ne postoje filteri koji će je očistiti.

Dogovor koji je postignut onomad u Daytonu očito ne funkcionira od samih početaka, što je rezultiralo izrazito lošim odnosima u državi triju naroda.

Ne samo da se međusobno ne podnosimo nego svim tim lošim odnosima doprinose i oni koji su kao neki supotpisnici mirovnog sporazuma. Umjesto da se pokuša doći do nekih pozitivnih pomaka, naši susjedi kao da se trude nadoliti ulje na vatru.

Zadnji primjer je posjeta predsjednika RH Zorana Milanovića koji je uzburkao i onako zategnute međunacionalne odnose. Gospodin Milanović ili je do bola arogantan čovjek ili mu savjetnici, suradnici i oni koji vode računa o protokolu ne vrijede pišljiva boba.

Hrvatskom narodu u BiH ponajmanje treba ovakva retorika kojom barata šef susjedne nam države. On očito zaboravlja da nas je u BiH prije rata bilo preko 800 tisuća, a koliko nas ima sada?

Očito ne vidi egzodus koji ne prestaje sa ovih prostora za koji su upravo odgovorni oni čijoj se on politici priklanja ovakvim istupima i ovakvom vašarskom politikom.

Individue izabrane na zadnjim izborima i nisu odraz volje hrvatskog naroda, no gospodine Milanoviću, oni su izabrani po važećem izbornom zakonu i kao takvi važe za mjerodavnu stranu u razgovorima.

Svaka drugačija priča je rušenje legalnih institucija susjedne ti države. Takvih kao ti bh. Hrvati su dočekali i ispratili na desetine i uvijek je poslije vas bilo gore. Bilo nas je manje i ostajali smo u gorim odnosima sa ostala dva naroda.

Politika kojoj se ti očito priklanjaš efikasno nas je očistila iz Republike Srpske, za očekivati je da će se to desiti i u Federaciji ako uskoro ne shvatite da je Sarajevo mjesto razgovora. Mjesto na kojem se moraju zauzeti čvrsti stavovi o onome o čemu predsjedniče pričaš po Hercegovačkim vukojebinama.

U Sarajevu se pregovara o Izbornom zakonu, o pravima i konstitutivnosti. U Mostar, Široki, Livno… se dolazi povodom hapšenja onih koji nas zaviše u crno svojom mafijaškom politikom.

Ili se dolazi u trenerci sa gajbom piva na roštilj.

Kažeš u Livnu super, pokošeno okolo kuća. Zbog te izjave ne mogu, a da ne kažem da si Milanoviću jedan običan prepotentni prdonja. Još nam trebaju zmije okolo kuća pa kada dođemo na ‘urlap’ da nas izujedaju, a protuotrova – nema.

Sva livanjska privreda i ekonomija se svela na pokošene okućnice.

Bravo presjedniče, izgleda i tebe birali kao i ove naše po faličnom Izbornom zakonu.

M. Konta