Milorad Dodik: BiH je neuspješni međunarodni eksperiment

Milorad Dodik izjavio je Srni da diplomatske aktivnosti koje očekuju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bilo da je riječ o najavljenim razgovorima u Washingtonu ili sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, neće biti ni lake, niti treba očekivati brza rješenja.

“Da je moglo lako i brzo, rješenje se sigurno ne bi čekalo do danas. U jedno sam, ipak, siguran – Aleksandar Vučić će na najbolji način štititi i državne i nacionalne interese Srbije, i u to nemam sumnje. Normalizacija odnosa u regiji je u vrhu prioriteta deržave Srbije, i usudio bih se reći Srba kao naroda ma u kojoj državi regije živjeli. Stoga smatram da nadolazeći razgovori treba da idu u pravcu smirivanja tenzija u cijeloj regiji ali bez upotrebe dvostrukih standarda”, istaknuo je Dodik upitan da prokomentiraa buduće aktivnosti predsjednika Srbije u vezi s Kosovom i Metohijom.

Dodik je ocijenio da se stabilizacija Zapadnog Balkana može postići poštovanjem međunarodnih ugovora i rezolucija Savjeta sigurnosti UN te da bi to bio siguran put ka održivom rješenju otvorenih pitanja u regiji.

“Kada to kažem mislim na potrebu pune podrške provođenju rezolucije Savjeta sigurnosti UN 1244, ali i pune podrške primjeni izvornog teksta Sporazuma iz Daytona, kojim je uspostavljena današnja BiH. Insistiram na terminu izvorni tekst sporazuma, jer BiH je na korak od rasula upravo zbog činjenice da je izvorni tekst sporazuma, na koji je Republika Srpska stavila potpis, promijenjen. Dobro bi bilo podsjetiti sve da Republika Srpska nikada ne bi stavila potpis na ovo što imamo danas u BiH”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je izrazio uvjerenje da će nadolazeći razgovori Beograda i Prištine, ali i oni koji posreduju u tim razgovorima, imati u vidu i regionalni kontekst i regionalne probleme, koji nije samo pitanje odnosa Beograda i Prištine.

“Treba imati u vidu da je gotovo tridesetogodišnje posredovanje međunarodnog faktora samo dodatno zakompliciralo odnose u BiH i dovelo do neodrživog stanja, jer je ta međunarodna zajednica bila na jednoj strani, u ovom slučaju muslimansko-bošnjačkoj i nije uvažavala stavove i status Srba, kažnjavajući ih i vršeći na njih nezapamćen pritisak”, konstatirao je Dodik.

On je naglasio da je zato danas pozicija Republike Srpske oskrnavljena u odnosu na položaj koji je dobila izvornim Daytonskom sporazumom i Ustavom BiH.

“Samo naivni vjeruju da BiH sa intervencionizmom OHR može preživjeti. Danas je jedino jasno da ta ista međunarodna zajednica pokušava da odvoji rješavanje problema na zapadnom Balkanu, što je siguran znak novih problema. Stvar treba gledati uzročno posljedično, a ne ignorirati probleme. BiH je neuspješan međunarodni eksperiment, zato su u zabludi oni koji vjeruju da su BiH pospremili, a onda tu svoju zabludu nameću i drugima”, ukazao je Dodik.

On je ocijenio da je vrijeme da se srpsko nacionalno i državno pitanje na Balkanu gleda jedinstveno.

“Uvjeren sam da je naše pravo da iskažemo jedinstven zahtjev za nacionalno i državno okupljanje”, zaključio je srpski član Predsjedništva BiH u izjavi za Srnu.