Mima Vasić prva Bosanka na jednom od najopasnijih vrhova: Planina čovjeka obogati

Brčanka sa adresom u Tuzli, Miladinka Mima Vasić, jedna je od najuspješnijih bh. alpinistkinja koja je prije dvije godine ušla u povijest bh. alpinizma ispenjavši planinski vrh Matterhorn kao prva žena iz BiH.

mima
Mima Vasić najuspješnija bh. alpinist FOTO: FENA
U razgovoru za Fenu ova diplomirana profesorica bosanskog  jezika i književnosti navodi da je svoje prve korake u svijet planine napravila u Austriji, točnije u Štajersku Alpama, gdje je kao au-pair djevojka boravila u jednoj obitelji. Uprava je rodila ljubav prema planini.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, pridružila se planinarskom klubu “Konjuh” Tuzla, a potom započela svoje prve šetnje.

– Prije svega, Konjuh koji je bio moj najbliži prijatelj, koji je zajedno s Prenom bio najveća ljubav lijevo. Imala sam sreću upoznati dvoje divnih ljudi, Nedu Ljubić i Ivicu Piljic, koji su mi usadili istinske vrijednosti o planini, naučili me da se ona nikad ne osvaja, nego je možemo samo pohoditi i diviti se njenoj ljepoti – kaže tridesetčetverogodišnja alpinistkinja.

Nakon nekoliko godina planinarenja i penjanja na BiH. planine i planine regije, savladala je ljetni početni i napredni te zimski tečaj u organizaciji Sarajevske škole alpinizma, zatim tečaj Gorske služba spašavanja i speleologije i stekla zvanje registriranog gorskog spasioca.

Na pitanje o najdražem ispenjanom planinskom vrhu, odgovara da je svaki ispenjani vrh za nju značajan i ima posebnu vrijednost, i za svakog od njih je vežu emocije i ljudi s kojima je dijelila radost na vrhu.

-Ako bih već morala birati vrh, odnosno uspon za kojeg me vežu najljepše emocije, to je uspon u stijeni Botin na Veležu, koji se desio 2014. godine – ističe Vasić, dodajući da je svakako najznačajniji bio uspon na Matterhorn, u prijevodu ” Majka svih rogova “, u kolovozu 2016. godine.

Tvrdi da je organizator ovog pothvata Tomislav Cvitanušić, a uz njega su prijatelji Armin Škandrić, koji je i njezin penjanje partner i Ismir Jusko.

– Svi se poznajemo u privatnom smislu, a svi smo povezani sa Sarajevskom alpinističkom školom, i to spontano dolazi do te ideje. Željeli su imati djevojku u timu, a ja sam izuzetno sretan i počašćen što imam privilegiju biti dio ovog moćnog tima, koji su uglavnom prijatelji. Kao nježniji seks, sasvim je logično da postoje trenuci kada sam bio slabiji i sporiji u odnosu na njih, ali ni u jednom trenutku nisu mi dopustili da ostanem ili osjećam slabiji. Bez njihove podrške, ne bih se uspio – kaže Vasich.

Kao što ističe, pogled na Matterhorn iz grada Zermatta oduzima dah i ne može ostati ravnodušan prema toj gracioznoj stijeni, osjećaji se miješaju s ekstazom i strahopoštovanjem.

Statistička činjenica da je Matterhorn peti u smislu smrtnosti, a Everest na devetom mjestu, donosi jednu dozu, rekla je, strahovi i strahopoštovanje prema planini.

– Emocije na vrhu planine koja vas prelijevaju, privlače osmijeh, radost, suze radosti, posebno su iskustvo. Podijelite tu radost svojim partnerima za penjanje i to je posebna veza koja povezuje ljude – podijelila je ovo iskustvo s tom svestranom mladom ženom, inače zaposlena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ove godine, ali u blago proširenom timu, podijelili su istu radost na vrhu Mont Blanca, najvišeg vrha Zapadne Europe. Najmlađi bh, alpinist, dvanaestogodišnji Danin Jusko, s njima je došao na vrh.

– To je samo planina koja obogaćuje čovjeka, podučava ga da se raduje i dijeli radost s drugima – rekao je Vasić.

Kaže da uglavnom koordinira svoje poslovne obveze i zapravo je planina koja počiva. Barem jednom tjedno Trudy provodi svoje slobodno vrijeme na planini.

“Članstvo je zapravo način života”, zaključila je najavivši da u srpnju planira otići u Elbrus, Kavkaz, sa svojim partnerima za penjanje.

Fena.ba