Ministar Brešić: ‘Gospodari iz sjene’ oduzimanju nadležnosti Hercegbosanskoj županiji

Priopćenje za javnost ministarstva PVŠ HBŽ u cilju istinitog informiranja javnosti o ulozi političkih aktera HDZ-a BiH u oduzimanju nadležnosti Hercegbosanskoj županiji

O navodima u ovom priopćenju sam javno govorio i pisao u više navrata. Međutim, dužan sam još jednom  ponoviti jer se stječe dojam da pojedinci i organizacije misle da se politička odgovornost briše prije svakih izbora.

Ovih dana GO HDZ -a Livno sustavno obilazi sve tvrtke kojima su dopustili da prežive zadnjih 30 godina. Ispada da je ljudima nagrada što rade i da im je to netko darovao, pa sada pred izbore dolaze pokupiti pazar u vidu prozirne reklame preko tuđe grbače.

Moram se osvrnuti na zadnji pokušaj reklame, jer kao direktan sudionik upoznat ću javnost sa činjenicama oko uloge prikrivenih moćnika HDZ-a u urušavanju sustava poljoprivrede u HBŽ, a posebno u Livnu.

O jadu oko rješavanja prenamjene zemljišta koji su vlasniku farme na kojoj se jučer slikaju priuštili, o silnom vozanju tamo-ovamo neka svjedoče, kad se usude, oni koji su to doživjeli. Ja ću svjedočiti o dva poteza HDZ elite iz Livna, kojim su upropastili priliku za konsolidaciju poljoprivredne proizvodnje, posebno stočarstva u HBŽ i Livnu.

Prvi primjer je rušenje izmjena i dopuna Zakona o šumama HBŽ. Tada se po prvi put strateški, u cilju razvoja stočarstva po uzoru na Hrvatsku, trebalo staviti u funkciju šumske pašnjake. Cilj je bio omogućiti pretpostavke za izgradnju novih farmi u sustavu „krava tele“.

Naime, poljoprivredni pašnjaci u FBiH, uredbom federalnog ministarstva PVŠ, koji se slučajno najvećim dijelom nalaze u područjima gdje su Hrvati većina su stavljeni van funkcije. Naravno, ministrima HDZ-a u federalnoj vladi to ne smeta. Međutim livanjskom HDZ-u su smetale izmjene zakona o šumama koje su takvo stanje trebale popraviti.

Jer, zašto bi dozvolili da se na „šticare“ koji nezakonito izvoze debla iz HBŽ -a ugrade GPS uređaji? Ili zašto bi na svako deblo bila stavljena pločica s bar-kodom!?

Zato što se onda ne bi mogli izvlačiti milioni iz ŠGD-a.

Zakon tada ruši predsjednik kluba HDZ-a Branko Krišto, uz punu koordinaciju s Dragom Puzigaćom predsjednikom kluba SNSD-a.

Tko se još sjeća predstave kad se po nalogu Branka Krište maše vitalnim nacionalnim interesom Srba, zbog GPS-a i bar kod pločica. Ali zakon je vraćen u nacrt, Ivan Jozić dolazi za premijera i do dana današnjeg nezakonito blokira ponovno izjašnjavanje o zakonu na vladi.

Valjda se nadaju još jednoj prilici da ogule ŠGD ako se zvijezde slože njima u korist. A korištenje šumskih pašnjaka, ma koga to zanima. Što će nam farme, dosta i ova jedna da se imaju gdje slikati prije izbora.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu su srušili isti akteri, SNSD i HDZ, na mnogo perfidniji način. Naime, Branko Krišto i Stipe Pelivan su tada dogovorili s Jasenkom Tufekčićem i Jovom Paripovićem da Glamoč podnese apelaciju ustavnom sudu, a da tijela Skupštine kojima spomenuti predsjedavaju u to vrijeme ne reagiraju i da se prikrije da je apelacija uopće podnesena.

Nakon što na sudu nije imao tko predstavljati HBŽ, njihov plan je uspio. Ministarstvo o apelaciji saznaje kad je sve gotovo, iz Narodnih novina.

Županija ostaje bez zakona, a o kaosu koji je uslijedio najbolje znaju poljoprivrednici koji su redom ostali bez ugovora o zakupu zemljišta.

Isti ‘Gospodari iz sjene’ su sve do sada sabotirali provedbu zakona o vodama, gdje se nakupilo 20 miliona KM duga HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu.

Čovjek bi se nadao da će se usuditi spomenuti ovaj dug prilikom predizbornog posjeta ministra Grlić Radmana Livnu, ali svi znamo da je zadaća HDZ-a u Livnu štiti interes HEP-a, a ne Livna.

Da apsurd bude veći, u tom periodu kad se na takav način rušilo zakone ja sam bio predsjednik ŽO HDZ-a BiH. Neka to bude opomena budućim statistima u igri ‘gospodara iz sjene’ HDZ-a, ako uspiju ukrasti još jedan mandat.

Ivica Brešić, ministar

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply