Ministar Brešić: Šteta od medvjeda povećana tri puta, ugroženi i ljudski životi u HBŽ-u

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivica Brešić izjavio je kako se u 2019. godini broj šteta od mrkog medvjeda na području te županije povećao za oko tri puta u odnosu na prethodnu godinu, te je pozvao na žurno rješavanje tog problema kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života jer se, dodao je, medvjed spustio i u gradska naselja, posebno u Kupresu.

Na sastanku o problematici uzgojnog područja mrkog medvjeda “Plješevica – Vitorog” i nastalih šteta od medvjeda na području HBŽ-a, na kojemu su u Livnu sudjelovali predstavnici resornog  Ministarstva HBŽ-a, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanske i Srednjobosanske županije, zaključeno je da se za privremeno rješenje izradi plan gospodarenja mrkim medvjedom za navedeno uzgojno područje na temelju podataka iz godišnjih Planova gospodarenja svih korisnika lovišta te da se podaci tabelarno slože sukladno planiranom i odobrenom odstrelu medvjeda iz godišnjih planova gospodarenja.

“Izrađeni plan potrebno je dostaviti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tražeći suglasnost, sukladno zaključcima sa sastanka 24. listopada 2019. godine”, ustvrdili su sudionici sastanka koji kao dugoročno rješenje vide u tome da se istodobno, pismeno i zajednički od Federalnog ministra zahtjeva izmjena Rješenja o Uzgojnim područjima, priopćila je u petak Vlada HBŽ-a.

Ministar Brešić je istaknuo kako su štete počinjene od mrkog medvjeda postale gotovo svakodnevnica na području te županije i također naglasio da korisnici lovišta nemaju odobrenje za odstrel medvjeda koje izdaje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog nepostojanja zajedničkog plana gospodarenja mrkim medvjedom na uzgojnom području “Plješevica – Vitorog”.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanske županije Sulejman Kulenović izrazio je zadovoljstvo zbog inicijative za izradu plana gospodarenja mrkim medvjedom i naglasio kako će njihov predstavnik omogućiti podatke za njegovu izradu.

Pomoćnica ministra Srednjobosanske županije podržala je izradu plana gospodarenja na području cijelog uzgojnog područja preko radne grupe koju bi predstavljali zastupnici sva tri ministarstva ,a podatci bi se koristili na temelju godišnjih planova korisnika lovišta, navodi u priopćenju Vlada HBŽ-a. Pogled.ba