Ministar Darinko Mihaljević je izdavao lažne potvrde o okolnostima stradavanja

Hrvatska lista za Livno u više je navrata javno ukazivala na korupciju i nezakonita postupanja nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u MUP-u i pravosuđu HBŽ, a prije svega na nezakonita upošljavanja, izdavanje službenih isprava MUP-a s neistinitim sadržajem, krivotvorenje potpisa policijskog komesara, reketarenje gospodarstvenika od strane policije, zataškavanje verbalnog i fizičkog obračuna jednog bivšeg dužnosnika policije i glavnog tužitelja Tužiteljstva HBŽ.

Pošto policija, tužiteljstvo i SIPA-a nisu željeli provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti radnje iz svoje nadležnosti, u svezi optužbi za nezakonita postupanja nositelja izvršne i zakonodavne vlasti, Hrvatska lista za Livno ima obvezu i dužnost imenovati osobe iz policije i pravosuđa koji su nezakonito postupali obnašajući svoje dužnosti, tim prije jer se radi o osobama koje bi morale biti moralni autoritet svim građanima u HBŽ-u.

Darinko Mihaljević, ministar u MUP-u HBŽ je prekoračio granice svog službenog položaja ili ovlasti iz članka 383. KZ F BiH, čime je nanio štetu velikom broju hrvatskih branitelja, jer je 2006. godine, kao ministar MUP-a izdavao lažne potvrde o okolnostima stradavanja muslimana u Livnu, u kojima je navodio da su nastradali kao civili u ratnim djelovanjima koja su se tada događala u Livnu, iako je znao ili morao znati, da su nastradali kao vojnici, a poslužile su kao lažni dokazi SIPA-i i Tužiteljstvu BiH u predmetu Zdenko Andabak i dr., koji se vodio pred Sudom BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Livnu.

Marijan Grgić, kao odgovorna osoba Sektora kriminalističke policije je potvrde koje je izdavao Darinko Mihaljević dostavljao Tužiteljstvu BiH i SIPA-i, što dokazuje službena isprava MUP-a broj: 02-4/2-PP-320/09, od 24.07.2009. godine. Zlouporabom položaja ili ovlasti, Marijan Grgić je u službenoj ispravi MUP-a krivotvorio potpis policijskog komesara Branka Đapića, iako Branko Đapić u to vrijeme nije bio Policijski komesar. U policiji i tužiteljstvu svi znaju da je Marijan Grgić ovjeravao službene isprave MUP-a s neistinitim sadržajem i krivotvorio potpis tadašnjeg policijskog komesara Branka Đapića, ali nisu ništa poduzeli kako bi se provela istraga protiv Marijana Grgića i Darinka Mihaljevića.

Očito je, kako policija, tužiteljstvo i sudovi štite jedni druge, jer je i arhiva tadašnjeg Osnovnog suda u Tomislavgradu predana Miloradu Barašinu, a što dokazuje Zapisnik o primopredaji Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 broj: A-403/05 od 25.08.2005. godine. Niko Cvitanović, predsjednik Općinskog suda u Livnu je arhivu o nestanku 26 Srba iz Kupresa i Tomislavgrada predao Miloradu Barašinu, koji je istu na čuvanje i upotrebu predao Marijanu Grgiću.

Hrvatska lista za Livno upoznaje javnost da su Vaso Marinković, Zdravko Šarić, Damir Marijan, Robert Vidović i drugi, zataškali verbalni i fizički obračun u kojem je sudjelovao glavni tužitelj Vaso Marinković, koji je prijavio da mu I.E. prijetio smrću, te da se boji za svoj život jer je manjina u Livnu, dok je I.E. prijavio da mu je prijetio Vaso Marinković, jer je on glavni Srbin i da se njega sve pita u Livnu. Da se radi o zataškavanju ovog događaja dokazuje službena zabilješka policije koja je bila objavljena na službenoj stranici MUP-a i Dnevnik događaja od 10.02.2014., gdje je pod rednim brojem 191. evidentirana prijava Vase Marinkovića i I.E., a predmet nikada nije upućen Županijskom tužiteljstvu.

Ovakvim postupanjem dužnosnici policije i pravosuđa šalju pogrešnu poruku javnosti, kako se isplati činiti nezakonite radnje, jer znaju da neće biti kažnjeni, a s druge strane progone ljude koji se usude progovoriti o njihovim nezakonitim postupanjima, o čemu ćemo uskoro upoznatijavnost.

Livno, 03. travnja 2018.

Predsjednik HLL-a Jakov Perković