Ministrica Đapo podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih u Drvaru i Vladi HBŽ

Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i HBŽ/Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu.

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo u ponedjeljak će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma „KROM reciklaža d.o.o.“ Drvar, čiji postupci su posljednjih dana uznemirili i zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo.

To će uraditi jer je neophodno ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od Općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo županijsko Ministarstvo graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije.

„Moram istaći to da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme „KROM reciklaža“ d.o.o. mi smo dobili uredne dokumente. I na osnovu njih morali smo postupati. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju izdavanje dozvola, tako i u ovom slučaju, dovedeno je pred svršen čin. Ako nam stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, mi htjeli to ili ne, po zakonu moramo izdati dozvolu. Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma „KROM reciklaža“ d.o.o. registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi Općine Drvar, ali i sve druge detalje.

Podržavam načelnicu općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

Također, pozivam županijskog ministra da objasni zašto je županijska dozvola izdata bez javne rasprave i sudjelovanja javnosti. Ako je firma registrirana na adresi ‘Titova 1’ u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije.

Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije bit će vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i HBŽ koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu.

Želim poručiti građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen.

U kontaktu sam sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz Županije i nadam se da će čim prije otići u Drvar“, navodi se u saopćenju ministrice Edite Đapo.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Stanovnici HBŽ-a u strahu zbog sumnjivog otpada

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply