Ministrica Gordana Nakić ugostila njemačku obitelj iz Leipziga

Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku.

Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke obitelji koja se planira doseliti u Golinjevo.

Riječ je o Susanne Marielle, njezinu mužu Henryju i njihovih četvero djece u dobi od četiri do deset godina koji su od mjeseca travnja stanovnici ovog livanjskoga sela.

U pratnji profesorice njemačkog jezika Valentine Matić, obitelj se susrela s ministricom znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordanom Nakić. U razgovoru je majka Susane istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu s ciljem socijalizacije u novom okruženju i s ciljem učenja hrvatskog jezika.

Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu redovito upisati u školu u Podhumu.

Roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica je pokazala zadovoljstvo što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove obitelji bogatstvo za Hercegbosansku županiju, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu. Njihovim dolaskom djeca našega kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima, zaključila je ministrica.

Vlada HBŽ

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply