Mirjana Hrga: Završila sam fakultet, bila na naslovnicama, a sada pomažem u kuhinji

BIVŠA novinarka i savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović Mirjana Hrga od prošle godine živi na otoku Lošinju, gdje se posvetila svojoj konobi u gradiću Osoru.

Mirjana sada živi daleko od užurbanog načina života kakav ju je pratio kroz novinarstvo i politiku, no na svom Facebook profilu često komentira društveno-političku situaciju u Hrvatskoj.

U posljednjoj objavi osvrnula se na zasićenost tržišta rada fakultetski obrazovanim osobama.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Godinama sam upozoravala da će se Hrvatskoj dogoditi dramatičan problem i to se i dogodilo. Bit će sve veći i rezultirat će ozbiljnim promjenama u društvu.

Naime, zvučalo je grubo kad sam rekla da ne treba baš svaka kuća slati dijete na fakultet jer patit će i kuća i dijete i društvo. Odgovoreno mi je da sam gruba, da djeca trebaju imati pravo na bolji život kad već tu mogućnost nisu imali njihovi roditelji.

I tako se dogodilo da u novonastaloj demokraciji i slobodi izbora gomile novih privatnih fakulteta i sličnih varijacija, dobijemo vojsku akademskih i “akademskih” građana, koji su u svojim poslovima prečesto višak, beskorisni, u konačnici potplaćeni i nesigurni, a s druge strane nemamo dovoljno poštenih zanatlija, konobara, kuhara i sličnih zanimanja bez kojih društvo ne može funkcionirati”, započela je Mirjana podužu objavu.

“Danas su plaće vodoinstalatera, klima majstora, električara, konobara, kuhara, višestruko veće od onih iz prve grupe, osim ako ti nisu u top pet posto nekog društva. Međutim, nastao je’čep’ . Kako da majka dijete s diplomom šalje u kuhinju za pomoćnog radnika kad ima diplomu? Nije se za to školovalo”, napisala je Mirjana pa se osvrnula na svoju situaciju.

“E pa završila sam fakultet, bila na naslovnicama, mogla što želim i moći ću i dalje što želim jer je to stvar izbora svakog pojedinca, ali ponosno pomažem u kuhinji restorana, čast mi je naučiti nešto novo od ljudi koji znaju iznimno mnogo, ponekad metem, ponekad perem čaše, ponekad odem u dostavu i uživam u životu i radu. Radim od jutra do večeri”, nastavila je.

“Naše društvo zapelo je u kulturi nepostojećeg ružičastog svijeta interneta, laži i privida da se bez rada može dogoditi čudo, konzumerizma i sanjanja ludih snova, a nitko da napravi red i kaže: gospodo, rasporedite se malo, nije ispod časti raditi, nedostojanstveno je Bogu dane krasti”, zaključila je Hrga, a njena objava pokupila je preko 500 lajkova. (index.hr)

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply