Misa Vazmenog bdijenja

Na Veliku subotu navečer 15. travnja u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici, s početkom u 19 sati, proslavljena je misa Vazmenog bdijenja. Ovo bdijenje se naziva majka svih bdijenja. Crkva je bila puna livanjskog puka koji je došao proslaviti Isusov otkupiteljski čin-pobjedu nad smrću. Celebrant je bio meštar novaka fra Marinko Baotić, a koncelebranti gvardijan fra Pere Kuliš i ostala braća samostanske zajednice te kapelani župe Livno. Livanjski župni zbor je animirao glazbu liturgije.

Ispred crkve obavljen je obred blagoslova uskrsne svijeće. Fra Marinko ju je blagoslovio, a potom ju je đakon fra Jure Šekerija nosio u procesiji kroz neosvjetljenu crkvu triput kliknuvši Svjetlo Kristovo. Tada su novaci paleći svijeće vjernika plamenom uskrsne svijeće proširili Svjetlo te je cijela crkva zasjala pod svjetlom svijeća i plamenom Uskrsa. Đakon je zatim otpjevao Hvalospjev svijeći. Na misi Vazmenog bdijenja obične bude više čitanja iz Starog i Novog Zavjeta (do 9 čitanja) kako bi se cjelovitije prenijela povijest spasiteljske poruke. Pa su tako i na ovogodišnjem bdijenju bila tri starozavjetna čitanja koja su čitale sestra milosrdnica, školska sestra franjevka te jedna franjevačka trećoredica, novozavjetna poslanica koju je pročitao novak, a evanđelje je otpjevavši navijestio fra Jure.

Pod misom su svi prisutni obnovili krsna obećanja. Nakon toga uslijedila je fra Marinkova propovijed. Osvrnuo se na simbolični prikaz spasenja kroz povijest te njegov konac u uskrsnuću Isusa Krista. Spomenuo je kako je za vrijeme Domovinskog rata želja za utjehom kod Boga bila mnogo jača upravo zbog trenutaka neizvjesnosti. Tada se vjera umnožila. Danas, pak pitamo se često gdje je Bog? On je u biti tu dok se mi od njega udaljavamo nalazeći sve više komfora i briga. Pozvao je sve da se neprestano sjećamo kako smo otkupljeni i da Uskrs živimo dostojno svoga spasenja. Na koncu je gvardijan čestitao svima Uskrs i poželio im obilje Božjeg blagoslova u narednim svetim danima.

Tekst i fotografije fra Kristijan Orkić

www.novicijat-bosnesrebrene.com