Misionari iz BiH u Zambiji počeli graditi crkvu, otvorili vrtić, pokrenuli i školu šivanja

Fra Ivica je potvrdio kako crkva nije jedini projekt na kojemu trenutačno rade misionari u Zambiji. I ovaj put angažirani su i na pomoći “živoj Crkvi”, odnosno potrebitima u ovoj afričkoj zemlji koja je površinom 15 puta veća od BiH i u kojoj živi 18 milijuna stanovnika

Misionari u Africi rade punom parom u misiji pomoći stanovništvu afričkih zemalja kojem, uz dnevni obrok, žele dati priliku školovati se i živjeti od svojega rada, piše Večernji list BiH.

Nakon sudjelovanja u gradnji Centra “Otac Vjeko” u Kivumu, u Ruandi, koji nosi ime ubijenog misionara iz BiH fra Vjeke Ćurića, misionara također rodom iz BiH, iz župe Lepenica pokraj Kiseljaka, fra Ivica Perić poslao nam je fotografije koje potvrđuju kako se stopama uspješne misije u Ruandi krenulo i u Zambiji. Fra Ivica je u misijama u Africi više od 30 godina, a nakon Ugande i Ruande, više od godinu dana u misiji je u Zambiji. Ondje misionari žele napraviti pravi mali grad po uzoru na Centar u Ruandi.

Potpora hrvatskog naroda

poster
Zahvaljujući i pomoći hrvatskoga naroda prikupljenoj preko Humanitarne udruge “Srce za Afriku” misionari s fra Ivicom u selu Mwakapandula u Zambiji izgradili su samostan, višenamjensku dvoranu u kojoj je otvoren vrtić, kuću za učitelje, uveli su struju, postavili spremnike za vodu, a nedavno su krenuli i s izgradnjom crkve.

Stupovi i krov su postavljeni, grade se zidovi. Fra Ivica nam je potvrdio kako crkva nije jedini projekt na kojemu rade. Angažirani su i na pomoći “živoj Crkvi” i potrebitima u ovoj afričkoj zemlji koja je površinom 15 puta veća od BiH i u kojoj živi 18 milijuna stanovnika, samo u glavnom gradu više nego u cijeloj BiH.

– Radimo na opismenjavanju stanovništva, a s radom je počela i škola šivanja koja se pokazala iznimno uspješnom u Ruandi – kazao je fra Ivica opisujući situaciju u ovoj afričkoj zemlji. Misionari u Zambiji grade i mlinove u kojima će se mljeti kukuruz, a koji je glavna poljoprivredna kultura, dok je pura najčešće jelo, te soju i suncokret od kojih prave ulje.

Humanitarna udruga

Za sve koji žele potpomoći misije u Africi, najbolji način za to je posredstvom Humanitarne udruge “Srce za Afriku” koja ima otvoren račun i u BiH ili posredstvom Radosne vijesti, lista papinskih misijskih djela koja misijsku središnjicu ima u Sarajevu.

Večernji.ba