Miss Piggy i žabac Kermit u Parlamentu Bosne i Hercegovine

SARAJEVO – Znalo je u državnim parlamentima diljem svijeta biti burno. Ne samo da su se vodile burne rasprave već je i fizičkih obračuna bilo. U ožujku je u turskom parlamentu došlo do fizičkog obračuna između vlasti i oporbe, prije pet godina je u gruzijskom parlamentu frcalo na sve strane, a i inače prefrigani i sračunati Britanci koji glume aristokratsku gospodu, u zasjedanju vlastitog parlamenta znaju se ponašati krajnje degutantno i nepristojno, znaju biti ironični i zajedljivi.

Sve je to žalosno u državama u kojima se događa a fino i zanimljivo drugima dok se slično ne dogodi u domaćem parlamentu. BH parlamentarci ne pribjegavaju još fizičkim obračunima no u zasjedanju često ni sami ne znaju na kojoj su. Tako je na sjednici od utorka koja je nakon stanke prekinuta zbog nedostatka kvoruma, Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka, pitajući i sebe i kolege što je ovo, konstatirao da se možda nalazi u Muppet šou.

Mjesec dana do izbora ni Draganu Mektiću samom nije jasno zašto traže njegovu smjenu kada mu mandat uskoro istječe, drugi naravno u tome prepoznaju politikanstvo, a građanima ove države koji prate rad Predstavničkog doma PS-a Bosne i Hercegovine nije jasno što su oni svi radili u posljednje četiri godine osim što su primali basnoslovne plaće. Građani koji ne prate što rade naše visoke političke institucije, mogu žaliti jer propuštaju ponekada zabavu vrijednu usporedbe s cjelovečernjim filmom.

Mjesec dana do izbora se vlasti ponašaju kao da jedva čekaju prijelazni rok. Mnogi nisu načisto hoće li i dalje biti u „prvom sastavu“ sljedeće „sezone“ odnosno nisu sigurni čeka li ih novi mandat. Šteta jer se u tom i takvom zasjedanju primaju sigurno najveće plaće kada se usporede njihova primanja i ono što se napravi. Organizacije poput CCI-ja i CIN-a su u više navrata predočili javnosti koji su zastupnici bili najviše aktivni po pitanju podnošenja amandmana i javljanja za riječ, a koji su šutjeli i čekali prvi u mjesecu nakon što tek ponekada dignu ruku za nešto za što treba dignuti ruku. Možda je netko i zakunjao u zastupničkoj klupi pa se trznuo i dignuo ruku za što nije trebao.

Najžalosnije od svega jest činjenica da zastupnici u parlamentima u državama poput Bosne i Hercegovine ne budu kažnjeni za svoj nerad. Uvijek valja napomenuti da zaslužnima skidamo kapu, svaka čast svakome tko je radio ono što je trebao, predstavljao svoja uvjerenja, pa i stranku i narod iz kojega dolazi te svoje birače, ali kada u obzir uzmemo prosjek, onda možemo samo konstatirati da BH političari imaju samo jedan motiv a to je ući u jedno od zakonodavnih tijela države ili entiteta te time si osigurati četverogodišnje blagostanje uz nepostojanje odgovornosti.

Ako želite i dalje istu situaciju i komičnost najveće državne političke institucije, birajte iste ljude. Ili iste stranke jer ni netko drugi neće napraviti nešto vrijedno spomena. Nekažnjavanje od strane naroda ih je umrtvilo i uspavalo. A kudikamo bi zanimljivije bilo da umjesto njih u klupama PS-a sjede žabac Kermit, Miss Piggy, štakor Rizzo, medo Fozzie i drugi mapetovci da nam barem natjeraju humorne suze radosnice na oči, a ne ove žalosne.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba