MJESEC DANA PRIJE SRČANOG UDARA TIJELO ŠALJE UPOZORENJE: Osam znakova koje nipošto ne smijete zanemariti

Srčani udar nastaje onda kada krv ne uspijeva doći do srca, što može načiniti ozbiljnu štetu srčanom mišiću i završiti fatalno. No, to se može spriječiti ako na vrijeme prepoznate znakove upozorenja. Navodno se mjesec dana prije infarkta, ponekad i ranije, javlja čak osam simptoma, piše Mirror.

Umor 

Jedan od glavnih znakova da srce ne radi kako treba jest neuobičajena razina umora. Čak i jednostavne aktivnosti poput slaganja kreveta ili tuširanja mogu postati teške, a umor je do kraja dana sve izraženiji. Žene su sklonije uočiti ovaj simptom nego muškarci.

Bol u stomaku

Još jedan od čestih znakova da vam se sprema srčani udar može biti bol u trbuhu, mučnina, nadutost ili nemirna crijeva. Prije infarkta, bol obično dolazi u valovima, popušta pa se ponovno vraća u kraćim razdobljima.

Bol u prsima

Kod muškaraca, bol u prsima je jedan od najvažnijih ranih znakova koji se nipošto ne smiju zanemariti, ali pogađa samo 30 posto žena. Osjećaj boli može biti privremen ili trajan, a uključuje neugodan osjećaj u jednoj ili objema rukama (češće lijevoj), u čeljusti, vratu, ramenima i trbuhu.

Nesanica

Simptomi uključuju poteškoće s usnivanjem, često buđenje noću i rano buđenje ujutro, a povezani su s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara. Možete osjećati visoku razinu tjeskobe i odsutnosti, što je izraženije kod žena.

Kratkoća daha

Dispneja ili zadihanost stvaraju osjećaj da ne možete dovoljno udahnuti, a može se javiti i vrtoglavica. Često se javlja i kod muškaraca i kod žena do šest mjeseci prije srčanog udara i jasan je znak upozorenja.

Gubitak kose

Gubitak kose može biti još jedan pokazatelj, koji najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina. Žene također mogu biti izložene riziku i trebaju reagirati ako im iznenada počne opadati kosa s tjemena.

Nepravilan puls

Preskakanje otkucaja ili nepravilni otkucaji srca često dolaze s napadima panike i tjeskobe, osobito među ženama. Neredovni otkucaji traju 1-2 minute i mogu uzrokovati vrtoglavicu te ekstreman umor.