Mladi Hrvat u Švicarskoj zaklao ženu, ali neće u zatvor: “Čuo je glasove…”

HRVAT imena Davor prije godinu je dana u Švicarskoj nožem nasmrt izbo stariju ženu.

No neće u zatvor, već mu je određeno liječenje u ustanovi zatvorenog tipa. Odlučio je tako Općinski sud u švicarskom gradu Aarau. Sud je svoju presudu donio prema psihijatrijskom izvješću u kojem stoji da je 29-godišnjem Hrvatu dijagnosticirana paranoidna shizofrenija, a utvrđeno je i da je u vrijeme ubojstva bio pod utjecajem alkohola i kokaina.

Presuda mladom Davoru zbog ubojstva 66-godišnje Hildegard Enz Rivola izrečena je prije dva dana.

Izbo ju je 30 puta na kućnom pragu

Kako stoji u optužnici, 17. siječnja 2019. godine 66-godišnjakinja je pronađena u lokvi krvi na svom kućnom pragu u ulici Erlinsbacherstrasse u Aarau. Prevezena je u bolnicu, gdje je zbog teških ozljeda preminula. Ubojica ju je izbo nožem više od 30 puta u gornji dio tijela. Manje od mjesec dana nakon ubojstva, 12. veljače 2019., policija je uhitila 28-godišnjaka hrvatskog podrijetla kod kojeg je pronađeno i oružje. Mladić je isprva sve negirao, no kasnije je priznao ubojstvo.

Poslije je objavljeno da je prema psihijatrijskom izvješću neubrojiv, a doznalo se i za njegovu zlouporabu droge i alkohola. Tužiteljstvo je utvrdilo da ubojica i ubijena nisu bili ni u kakvom osobnom odnosu, no on je još 2015. izvodio neke radove u njezinom stanu pa je znao kako sve u stanu izgleda, kao i da je nesretna žena živjela sama.

Sud je odbio progon ubojice iz zemlje

Tužitelj je, osim liječenja u zatvorenoj ustanovi, za počinitelja tražio i progon iz zemlje na 15 godina, no sud je to odbio uz obrazloženje da je počinitelj rođen u Švicarskoj, cijeli život tamo živi i nema nikakvog kontakta s Hrvatskom. S liječenja će biti pušten tek kada se utvrdi da je terapija bila uspješna i da više ne postoji rizik od povratka bolesti.

Aargauer Zeitung piše da se u pravilu ovakva mjera liječenja izriče na maksimalno pet godina, a nakon tog se vremena procjenjuje koliko je terapija bila uspješna. Ako se utvrdi da počinitelj i dalje predstavlja opasnost, liječenje se može produljiti.

Čuo je glasove i mislio da može sve

Ubojica se ispričao obitelji svoje žrtve rekavši da nije htio da sve ode tako daleko. Dodao je da nije znao da ima paranoidnu shizofreniju. Utvrđeno je da je ranije već dvaput bio na liječenju u psihijatrijskoj klinici zbog ovisnosti o drogama.

Sudski vještaci ne vjeruju da je ovo ubojstvo bilo planirano. Smatraju da je Davor zbog svoje dijagnoze čuo glasove zbog kojih je mislio da može sve, da je iznad zakona te da su svi ljudi oko njega zapravo roboti. Kad je u novinama čitao o zločinu, nije shvatio da se radi o njemu. Stručnjaci vjeruju da bi njegovo liječenje moglo biti uspješno.

Obitelj žrtve je ljutita i ogorčena. Smatraju da ubojica nikad ne bi smio biti pušten iz zatvora. Prije mjesec dana organizirali su memorijalni prosvjed na koji su pozvali sve koji se protive nasilju.

“Hildi je istrgnuta iz naših života. Bila je majka, prijateljica i dobra osoba toplog srca. Zapanjeni smo. Ne znam što to onda odrastao čovjek treba učiniti da bi bio proglašen krivim”, rekao je njezin sin Ivor Rivola za Aargauer Zeitung.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply