Mladi iz Drvara i Grahova na Susretu HKM u Vukovaru

Na Susretu hrvatske katoličke mladeži, koji se održao 29. i 30. travnja u Vukovaru, u zajedništvu s 30.000 mladih iz Hrvatske, BiH i dijaspore bila je i skupina od 30-ak mladih iz župa Drvar i Bos. Grahovo.

Prvog dana boravka u Vukovaru mladi Drvarčani i Grahovljani obišli sva znamenita mjesta vezana za obranu i stradanje ovog „grada heroja“ u Domovinskom ratu: spomen masovne grobnice na Ovčari, Memorijalno groblje Domovinskog rata, vodotoranj, franjevački samostan i župnu crkvu, spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, Muzej vukovarske ratne bolnice te Spomen-dom „Blago Zadro“ na Trpinjskoj cesti.

Posebno dirljiv bio je posjet Ovčari gdje su se mladi, na mjestu masovne grobnice više od 240 ranjenika vukovarske bolnice, pomolili za sve žrtve i zapjevali pjesmu „Rajska Djevo“ koju su – prema riječima svjedoka – pjevali i ranjenici na Ovčari dok su vođeni na streljanje.

Potom su mladi nastavili put prema Osijeku gdje su u župi Uzvišenja sv. Križa na Retfali bili ugošćeni zajedno s još 400 mladih iz župa Riječke, Splitsko-makarske, Vrbosanske i Mostarsko-duvanjske (nad)biskupije.

Na druženju i molitvenom skupu u toj župi mladima se pridružio i krčki biskup mons. Ivica Petenjak.

Središnji dio Susreta HKM održao se u Vukovaru, u nedjelju 30. travnja, u prostranom dvorištu baroknog dvorca Eltz na obali Dunava, gdje se 30.000 mladih okupilo na proslavi svete mise koju je u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Misu je iz Vukovara izravno prenosio i HRT.

Budući da je geslo susreta bilo „Krist naša nada“, nadbiskup Hranić je pozvao mlade da nikad ne gube nadu u svome životu, te da uz Krista nadvladaju sva iskušenja kroz koje prolaze i kao pojedinci i kao narod, te tako odgovore izazovima i problemima svoga vremena od kojih su najveći nezaposlenost i odlazak mladih ljudi u inozemstvo. A primjer žrtve vukovarskih branitelja iz nedavne prošlosti može biti i danas nadahnuće kako se za svoje životne ideale i ciljeve treba boriti, što nekad podrazumijeva i žrtvu.

U poslijepodnevnim satim rijeka mladih preplavila je ulice Vukovara gdje se nastavilo druženje do večernjih sati kada je održan koncert izvođača popularne duhovne glazbe te rock skupine „Opća opasnost“.