Mladi Livna i Drvara danas u Livnu prezentiraju pozitivne priče iz svoje sredine

uvažavanje

 

U okviru planiranih aktivnosti za 2017. godinu Koalicija za borbu protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno uz potporu Misije OESS u BiH i u suradnji s Koalicijom „Drvar grad razumijevanja“ danas u Livnu u PTC Forum (mala sala za sastanke na katu) organizira posljednju od tri planirane radionice za maturante iz Livna i Drvara.

Mladi će prezentirati pozitivne priče iz obje lokalne zajednice, a u nastavku će biti upriličena i radionica u oblasti unapređenja tolerancije i komunikacije među mladima.

Podsjetimo, 14. listopada, livanjski i drvarski srednjoškolci u Drvaru su u odvojenim sesijama razgovarali na temu „Što nas spaja, što razdvaja“, a potom i kako se/s čim se gradi mir.. Izrazili su zadovoljstvo samim tim što su se upoznali, te kazali kako će se iz ovih posjeta stvoriti, i već jesu, određena prijateljstva, te da su spoznali da ima više onoga što ih spaja nego razdvaja. Također su naglasili kako te, uvjetno rečeno, razdvajajuće faktore mediji, uz aistenciju političara, naglašavaju više nego što je potrebno, te da su u osnovi oni mladi ljudi koji žele bolje uvjete za život, više prostora za napredovanje, zaposlenje i ostanak u svoj zemlji. Ono što im nije zajedničko, nacionalnost, vjeroispovijest, običaji, jezik… ne mora nužno biti ono što ih razdvaja, naprotiv, to je ono što ih čini bogatim, kazali su mladi tom prigodom. A na pitanje s čim se gradi mir, odgovor je bio, zajedničkim susretima, upoznavanjem, povjerenjem i komunikacijom koje, kako su istaknuli, danas u BiH nema dovoljno.

Na toj prvoj radionici mladi su dobili zadaću da pronađu i naprave po jednu pozitivnu priču o tome kako su pripadnici različitih nacionalnosti u teškim trenucima, bilo u ratu, poraću, bliskoj prošlosti, odnosno sadašnjosti, pomagali ‘onim drugim’ u svojoj lokalnoj sredini. Te priče mladi iz Drvara i Livna ispričat će danas, na početku tjedna u kojemu se obilježva Međunarodni dan tolerancije.

Prilika za medije, snimanje kadrova, fotografija i izjave bit će upriličena u 14:15 sati.

 

 

Koalicija “Uvažavanje” Livno