Mladi Livna i Drvara prezentirali pozitivne priče iz svojih lokalnih sredina, te poručili: Mir se gradi povjerenjem i dobrim djelima

LIVNO – Koalicija protiv mržnje ‘Uvažavanje’ iz Livna u subotu je (11. studenog) uz podršku Misije OESS u Bosni i Hercegovini, a u suradnji s Koalicijom „Drvar grad razumijevanja“, u Livnu organizirala posljednju od tri planirane radionice za maturante iz Livna i Drvara. Mladi su prezentirali pozitivne priče iz svoje sredine, priče kako su pripadnici različitih nacionalnosti u teškim trenucima pomagali i pomažu ‘onim drugim’ u svojoj lokalnoj sredini.
Srednjoškolci iz Drvara ispričali su o dobrom djelu raseljene osobe hrvatske nacionalnosti, Blaženku Piplici, koji je povratniku srpske nacionalnosti, Draganu Tomazoviću, ne samo omogućio stanovanje u njegovoj kući i kojoj se i sam nalazio, nego mu je darovao i svoje vozilo kako bi te 2001. mogao pokrenuti posao i osigurati egzistenciju supruzi i malenoj kćerkici koju su donijeli u naručju. Nakon izvjesnog vremena Piplica se preselio u Hrvaatsku ali je prijateljstvo osatalo. O tome je svjedočila i danas 16-togodišnja Dragana Tomazović koja je sudjelovala u radionicama na kojima su mladi učili kako se grade mir i zajednički život. Sve to događalo se u tjednu u kojemu se obilježava 16. studeni, Međunarodni dan tolerancije.
Mladi iz Livna prezentirali su video priču o Srednjoj strukovnoj školi u kojoj, obavljajući svoju praksu, kuhari i konobari spravljaju jela, a uprava škole odlučila je da s učenicima te obroke daruje socijalno ugroženim obiteljima, tako da već drugu godinu 10 livanjskih obitelji redovito dolaze, ili im se odnosi, topli obrok. Lijepa je to i stručna i životna škola koja uči mlade osnovnim principima ljudskosti.
Podsjetimo, sredinom listopada, livanjski i drvarski srednjoškolci u Drvaru su u odvojenim sesijama razgovarali na temu „Što nas spaja, što razdvaja“, a potom i kako se/s čim se gradi mir. Izrazili su zadovoljstvo samim tim što su se upoznali, te kazali kako će se iz ovih posjeta stvoriti, i već jesu, određena prijateljstva, te da su spoznali da ima više onoga što ih spaja nego razdvaja. Također su naglasili kako te, uvjetno rečeno, razdvajajuće faktore mediji, uz aistenciju političara, naglašavaju više nego što je potrebno, te da su u osnovi oni, mladi ljudi koji žele bolje uvjete za život, više prostora za napredovanje, zaposlenje i ostanak u svoj zemlji. Ono što im nije zajedničko, nacionalnost, vjeroispovijest, običaji, jezik… ne mora nužno biti to što ih razdvaja, naprotiv, to je ono što ih čini bogatim, kazali su mladi tom prigodom a djelom i potvrdili u Livnu. A na pitanje s čim se gradi mir, odgovor je bio: zajedničkim susretima, upoznavanjem, povjerenjem i komunikacijom koje, kako su istaknuli, danas u BiH nema dovoljno.
Nakon zajedničkog ručka livanjska mladost svoje goste iz Drvara odvela je na osvijetljeni izvor rijeke Bistrice, Duman, jedan od simbola grada Livna.

Koalicija “Uvažavanje” Livno