Mladić koji je kamenovao Borjanu Krišto za Source: Bio sam uvrijeđen i isprovociran

frano

Frano Krišto je dvadesetšestogodišnji mladić iz Livna koji je napao Borjanu Krišto, zamjenicu predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH i zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH.

Frano je bio uhićen zbog incidenta u kojem je navodno kamenovao Borjanu, te je nakon uhićenja predan u Kantonalno tužiteljstvo Kantona 10 uz izvješće o napadu, a nakon obrade je pušten.

Za Source je govorio o detaljima napada:

Source: Zašto ste ‘kamenovali’ Borajno Krišto iz HDZ-a BiH?

Frano Krišto: Nazvati moj čin kamenovanjem je u najmanju ruku gruba riječ, budući da kamenovanje znači gađati osobu sa bliske udaljenosti s ciljem kako bi joj se oduzeo život. Meni stvarno nije bila namjera oduzeti joj život, čak niti povrijediti je, već sam to napravio u afektu.

Source: Koji su razlozi da baš nju napadnete, prvo verbalno, da bi to preraslo u bacanje kamena?

Frano Krišto: Jednostavno mi je “dozlogrdilo” gledati što se događa u Livnu, ali i ostatku BiH, a to su u prvom redu odlasci mladih i obrazovanih ljudi samo zato jer nemaju perspektivu i nisu politički podobni, zatim odlasci kompletnih porodica, odnos prema borcima , kao i netransparentnost pri zapošljavanju u državnim institucijama, ali i ostalo što se događa u zemlji. Gospođu Krišto sam prvo verbalno napao radi 100.000.00 KM koje su dodjeljene fiktivnoj udruzi njene nevjeste, tko zna s kojim ciljem, budući da u aplicirani projektu isti nije naveden. Zatim je dotična gospođa verbalno uvrijedila mene, ali i sve ostale građane koji trpe ovaj nepotizam i kriminal na najvišoj razini. Nakon toga sam bacio prvi kamen koji je pao izvan dvorišta. Gospođa je ostala u šoku i ponovno mi uputila uvredu nakon čega sam bacio drugi kamen za koji nisam siguran kamo je otišao. Žalim što je došlo do ovakvog čina, ali jednostavno sam se osjetio uvrijeđenim i isprovociranim. Za vrijeme svog boravka u policiji saznao sam da je spornih 100.000.00 KM donirano Župnom uredu u Livnu za obnovu crkve Svih Svetih, što mi je bilo čudno. No dok traje postupak ne želim govoriti o detaljima i molim vas da to poštujete

Source: Kakve sankcije i zabrane su uslijedile za vas nakon ovog incidenta?

Frano Krišto: Tužiteljstvo je odredilo mjeru zabrane prelaska državne granice i shodno tome oduzeli su mi putne isprave. Iako je isti dan u medijima objavljeno kako mi je izrečena i zabrana prilaska dotičnoj gospođi i zabrana kontakta s njom, što nije točno. Tek sam jučer dobio rješenje Općinskog suda u Livnu kojim mi se izriču ove mjere. Pitam se kako su mediji znali za to prije nego li mi je i Sud službeno dodijelio ovo rješenje.

Source: Je li Krišto vaša komšinica, isto nosite prezime, koliko se poznajete?

Frano Krišto: Istina je da mi je gđa. Borjana Krišto susjeda, a njezin suprug mi je rođak s očeve strane. Također, nije istina da me ne poznaje osobno, kao što je ranije navodila, budući da sam joj bio iu kući sa svećenikom prilikom blagoslova kuće i obitelji.

Source: Tko je Borjana Krišto?

Frano Krišto: Ako želite znati tko je Borjana Krišto, možda je najbolje da pitate radnike bivšeg Livno-busa koji će vam najbolje odgovoriti na ovo pitanje. Zamjeram joj mnogo toga, o čemu trenutno ne želim govoriti, no isto pitanje možete uputiti spomenutim djelatnicima Livno-busa, oni će vam također dati odličan odgovor.

Source: Objasnite nam svoju vezu s HDZ-om1990. Vidjeli smo fotku sa skupa ove stranke na kojoj ste i vi. Jeste li član stranke?

Frano Krišto: Da, istina je da sam član HDZ1990, no već dugo nisam aktivan. Također, činjenica je da sam bio član HDZ-a BiH, ali sam nezadovoljan politikom ove stranke prešao u HDZ1990. Moram naglasiti da mi je visokopozicionirana osoba iz te stranke privatno pomogla kad mi je bilo najteže u životu, te sam u znak zahvalnosti i divljenja pomagao u radu Mladeži i sudjelovao u stranačkim kampanjama kao suradnik u Uredu glasnogovornika, a za navedene aktivnosti nisam uzimao novac. Već duže vrijeme ne obnašam nikakvu funkciju, niti na bilo koji način sudjelujem u radu stranke.

Source: Što radite trenutno, čime se bavite?

Frano Krišto: Radim od svoje 15.-te godine kao djelatnik u turizmu i ugostiteljstvu, a dosada sam radio u BiH, Hrvatskoj i Njemačkoj, što mogu potvrditi svi koji me dobro poznaju. Bio sam predsjednik Franjevačke mladeži u Livnu, amaterski sam se bavio glumom za što sam osvajao i nagrade. Na fakultetu sam se također bavio glumom, a bio sam i aktivni član Hrvatskog studentskog politološkog foruma. Između ostalog organizirao sam i vodio Kulturno-zabavne večeri na Filozofskom fakultetu u Mostaru, a trenutno sam nezaposlen i pišem diplomski rad.

(Alen Avdić) – Source.ba