MLADIĆ POSTAO ZVIJEZDA MOSTARA: Teško zarađivao za studij pa mu pomogli, a on dobro vratio svojim sugrađanima

Stefan Stanić iz Mostara zbog svoje požrtvovnosti, marljivosti i velikog srca postao je prava zvijezda u svom kraju.

stevo

U Bosni i Hercegovini čak 18 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, a dok je 48 posto na samoj granici i ne može si osigurati jedan obrok dnevno. Mostarac Stefan Stanić je jedan od onih čija je obitelj “slabijeg imovinskog statusa”. Tvrdi kako si s primanjima koje imaju ne bi mogli osigurati ni osnovne životne namirnice.
“Dok je baka bila živa, njena mirovina je donekle olakšavala situaciju, ali čak i tada, bili smo kategorija kojoj je potrebna socijalna pomoć“, kaže Stefan, inače mladić s natprosjenim uspjehom u školi koji je upisao Fakultet informacionih tehnolgija i trenutno je jedan od istaknutih studenata na trećoj godini studija.
Radio i noću
“Fakultet košta, ali ja sam se uvijek nekako snalazio za novac. Kada bih imao besplatno studiranje mogao bih se fokusirati i svoje ocjene korigirati do maksimuma”, navodi mladić koji poznanicima po preporuci drži instrukcije iz programiranja, a noću putem web aplikacije honorarno radi za klijente u drugim vremenskim zonama.

“U jednom trenutku sam osjetio da radeći noću više nemam vremena za učenje i obaveze na fakultetu tako da je nešto već počelo da ispašta. Bio sa primoran potražiti drugo rješenje ili odustati od studiranja“, objašnjava Stanić, kojeg je spasila stipendija udruge “Zajedno za naš grad”.
Za stipendiju od 150 KM dužan je odraditi oko 25 sati u sklopu aktivnosti humanitarnog rada udruge. No, Stefan nije samo uredno odradio obveze nego je u međuvremenu i postao dio tima višestruko premašivši radno vrijeme sudjelujući u nizu akcija.
Najbolji stipendist
“Bez ove stipendije ne bih mogao nastaviti svoje školovanje. Udruženje mi daje perspektivu, mogućnost da nastavim svoj progres, a veliku satisfakciju čini da od osobe koja je korisnik paketa pomoći postanem onaj koji drugima pomaže i donosi osmjeh na lice. Od ruke koja prima, postajem onaj koji daje”, kaže za Al Jazeeru Balkans.
“Stefan je naš najbolji stipendista, prije svega, najbolji je student, a sa druge strane, on je postao dio našeg tima, njegove ideje i inovacije su prepoznate. Ponosni smo što smo dio njegovorg životnog poteza i što smo upravo mi ti koji su omogućili nastavak školovanja. Mi naše stipendiste potičemo na činjenje dobra i razvijamo osjećaj za potrebom pomoći drugima, a Stefan je upravo utjelovljenje te ideje“, navodi Sabina Merdan iz Udruženja.

Net.hr