Mljekara Livno pokrenut će i vlastitu proizvodnju mlijeka

Livanjska Mljekara s najdugotrajnijom i najvećom proizvodnjom livanjskoga sira nastala je 1970. godine, ali organizirana proizvodnja te mliječne delicije u livanjskom kraju počela je još davne 1885. godine.

Od tih vremena do danas, tradicijom i kvalitetom, prisutna je na tržištima regije, a zahvaljujući desetljećima napornog rada i usavršavanja, vrata joj je otvorila i Europska unija, a ovih dana i Rusija. Stavljanje BiH na popis zemalja kojima je dopušten izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU veliki je uspjeh za mliječnu industriju.

– Od ogromnog je to značaja za mljekare, a što se tiče BiH, to je jedna od boljih vijesti koje su stigle u posljednjem desetljeću. Zahvaljujući tome izlazimo na tržište gdje je oko 500 milijuna kupaca, sam po sebi taj je broj nevjerojatan – govori nam Darinko Mihaljević, savjetnik u proizvodnji Mljekare Livno. Premda su u 2015. godini dobili dozvolu za izvoz, u Mljekari su prošli težak put kako bi izišli na europsko tržište, govori Mihaljević i dodaje:

– Trebala nam je čak cijela 2016. godina kako bismo se prilagodimo, ponovno ulistali u trgovine i sl., dok je 2017. već bila nešto drugo. U toj godini smo poželi prve rezultate izvoza, oko 100% smo povećali prodaju. U Mljekari se pripremaju za osvajanje još jednog velikog tržišta. Ne bez ponosa, kazali su nam kako su jedina mljekara u BiH koja ima dozvolu za izvoz u Rusiju, a intencija im je biti prisutniji i na tržištu Turske.

Za domaće, bh. tržište, livanjska Mljekara, uz sir, plasira i druge mliječne prerađevine, poput maslaca i milerama. U nove proizvodne linije ulažu 250.000 eura, a uskoro pokreću i vlastitu proizvodnju mlijeka kako ne bi ovisili o nesigurnom tržištu s obzirom na to kako je evidentno da je farmera sve manje.

www.vecernji.ba