MMF protiv zakona o borcima: Prevare i kolaps Federacije

Novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od MMF-ovih kriterija.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi izjavio je kako bi usvajanje zakona o borcima i njihovim obiteljima u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu Federacije BiH ugrozilo financijsku stabilnost ovog entiteta. ”Ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu s ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada FBiH iznijela MMF-u za razdoblje od sljedeće tri do četiri godine.

To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom”, istaknuo je Parodi za N1.

Prema njegovim riječima, razvoj situacije s usvajanjem ovog zakona doveo je do toga da je sastanak koji je bio zakazan za lipanj na Izvršnom odboru MMF-a, odgođen na neodređeno vrijeme, dok ne budu bile dalje rasprave, a možda čak bude i nova misija MMF-ovog osoblja. ”To može uzeti nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci da se obavi. Radilo se otprilike o 38 milijuna eura koji su trebali biti stavljeni na vrijeme, ali je to sada odgođeno na neodređeno vrijeme”, rekao je Parodi, prenijela je Srna.

Naglasio je kako se MMF ne protivi boračkim dodacima sve do onog trenutka u kojem su jasno određeni – da pravi ljudi dobiju prave iznose novca, da su transferi novca transparentni i da je kompletan paket mjera takav da ga vlasti mogu priuštiti. Prema njegovim riječima, ovaj novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od spomenutih kriterija.

”Troškovi koji su nam predstavljeni od 14 milijuna KM bit će mnogo veći i mi govorimo o nekoliko stotina milijuna KM, prema nekim procjenama. To će u potpunosti ugroziti financijsku stabilnost u FBiH u godinama koje dolaze”, istaknuo je Parodi. Naveo da će to onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe, poput obrazovanja, zdravstva ili investicija, te dodao da je MMF posebno zabrinut što ne postoji registar veterana u FBiH, a što povećava šanse za prevare i korupciju.

Bljesak.info