Moguće osnivanje arhiva Hercegbosanske županije

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin i direktor Arhiva Federacije BiH Admir Hadrović razgovarali su u ponedjeljak u Livnu o mogućnosti osnivanja i rada arhiva HBŽ-a.

Hadrović je istaknuo kako je Hercegbosanska jedna od tri preostale županije u Federacije BiH koja nema svoju arhivsku ustanovu, priopćeno je u utorak iz Vlade HBŽ-a.

Osnivanje arhivske ustanove u Hercegbosanskoj županiji bilo bi od neprocjenjive društveno-ekonomske važnosti za sve organe uprave, javna poduzeća, pravne i fizičke osobe s područja same županije, istaknuto je na sastanku.

Trenutno nadležnost nad arhivskom građom HBŽ-a obavlja Arhiv Federacije, a kako navodi Hadrović neprirodno djeluje činjenica da se po isteku zakonskog roka arhivska građa nastala u radu stvaratelja s područja HBŽ-a predaje u Arhiv Federacije.

Dodao je pritom kako već sada postoje slučajevi gdje potražitelji arhivsku građu s područja HBŽ-a moraju potraživati u Sarajevu umjesto na području svoje županije.

Hadrović je izrazio spremnost na pružanje svakog vida stručne pomoći pri osnivanju županijskog arhiva.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin istaknuo je neospornu spremnost Vlade HBŽ-a za buduće djelovanje i suradnju koje će voditi ka osnivanju arhiva.

Potrebno je poduzeti daljnje korake koji bi išli u smjeru izrade elaborata o društveno-ekonomskoj isplativosti osnivanja arhiva, a nakon toga i zakonskom regulativom riješiti pitanje osnivanja i rada arhiva HBŽ-a, stoji u priopćenju.