MOSTARSKI MUFTIJA: Brutalna zloupotreba bošnjačke djece na maškarama u Livnu

mostarski-muftija-livno

 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović na osnovu izvješća Medžlisa IZ-e Livno danas je u svojoj reakciji oštro osudio brutalnu zloupotrebu djece na dječjem festivalu maškara u Livnu, kojoj su, kako je obaviješten prisustvovala i djeca bošnjačke nacionalnosti.

 

Muftija je uz osudu tog čina pozvao sve nadležne domaće i strane institucije da konačno u  Hercegbosanskoj županiji prestane sa diskriminacijom učenika bošnjačke nacionalnosti i da im se omogući izučavanje maternjeg, bosanskog jezika.

U reakciji mostarskog muftije Dedovića upućenoj Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta HBŽ-a, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini institucija i Ombudsmenu za ljudska prava stoji:

„Medžlis Islamske zajednice Livno obratio se Muftijstvu mostarskom povodom incidenta koji se desio dana 13.02.2018.godine u Livnu. Reagiranju Medžlisa Livno povod jeste naizgled bezazleni dječji festival u čijoj organizaciji su učešće uzeli uposlenici i učenici OS „Fra Lovro Karaula“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“, zajedno sa područnim školama, kao i polaznici nekoliko dječjih vrtića u Livnu, a koji je iskorišten za brutalnu zloupotrebu djece, jer između ostalog što se događalo na navedenom festivalu na njemu je spaljen i Carmel Agius – haški sudac koji je donio presudu u slučaju Prlić i drugi, te na taj način potvrdio udruženi zločinački pothvat i agresiju izvršenu na našu zemlju.

Naglašavamo, radi se o manifestaciji za djecu koja u sebi ne bi smjela nositi ništa osim obične zabave, za djecu koja ne bi trebala znati niti za haški sud ni imenovanog sudiju, a nekamoli takvog nekoga spaljivati na lomači. Na ovu manifestaciju zajedno sa svojim vršnjacima dovedena su i djeca bošnjačke nacionalnosti iz navedenih ustanova, što predstavlja nastavak pokušaja asimilacije te djece, vidljiv od ranije kroz aktivnosti obrazovnih ustanova sa ovog područja.

Naime, poznato je da na području Jugozapadne Bosne i Hercegovine škole izvode nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu i na hrvatskom jeziku, a u čijim redovnim nastavnim sadržajima je zastupljeno obilježavanje blagdana kršćanske vjere i tradicije poput Božića, Uskrsa, Svih svetih i Dušnog dana, Poklada i Maškara, Dana kruha, itd. Neizostavan sadržaj tih programa bude citiranje biblijskih tekstova od strane djece kao izvođača i prisustvo svećenika na njima. S obzirom da ovakvi programi imaju izrazitiji katolički karakter, djeca bošnjačke nacionalnosti i muslimanske vjere, koja su u izrazitoj manjini u navedenim školama, a riječ je o županijama s hrvatskom većinom i obrazovnom politikom koja se kreira na toj razini, suočena su s novim vidom asimilacije i ataka na njihov identitet.

Imajući u vidu da su naša djeca u tim školama već diskriminirana time što nemaju pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, niti nacionalne grupe predmeta osim vjeronauke, sasvim je razložno pitanje, odnosno zabrinutost u vezi s navedenom pojavom i njenim štetnim utjecajem na našu muslimansku djecu.

Iako samo obilježavanje praznika nije obvezno za muslimansku djecu, prisutna je stigmatizacija onih koji ne sudjeluju u aktivnostima budući da se cjelokupan školski kadar angažira na obilježavanju ovih praznika i sve školske aktivnosti su podređene tim praznicima, ali po saznanjima koja smo dobili od roditelja djece, nije nepoznata ni praksa učitelja, koji djeci koja ne žele sudjelovati u aktivnostima ovim povodom, dijele negativne ocjene ili smanjuju vladanje bez ikakvog razloga.

Svjesni smo gdje živimo, i da svaka vjerska tradicija ima svoje blagdane koji su bogatstvo u različitosti ove zemlje, ali odlučni da se suprostavimo praksi kojom se kroz redovne nastavne sadržaje djeci druge vjerske tradicije nameću sadržaji koji nisu njeni.

Pozivamo nadležne organe obrazovnog sustava koji provode obrazovnu politiku, a sve u skladu sa zakonom i europskim obrazovnim konvencijama, da muslimanskoj djeci omoguće pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika, nacionalne grupe predmeta, te učešće u realizaciji redovnih, a i vannastavnih školskih sadržaja, bez nametanja sadržaja koji su protivni njihovom vjerskom i kulturnom identitetu i tražimo zaštitu vjerskih prava i osjećanja muslimanske djece u vezi sa obilježavanjem blagdana kršćanske vjere u redovnom nastavnom procesu i kalendaru škola.

Obraćamo se Instituciji ombudsmena za ljudska prava, posebno Odjelu za prava djece, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, da u skladu sa svojom ulogom zaštitnika prava utvrde povredu prava bošnjačke djece na izučavanje maternjeg bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, počinjenu od strane županija sa hrvatskom većinom, te poduzmu mjere iz svog okvira djelovanja kako bi se ispravile povrede ljudskih prava od strane navedenih organa uprave, kao i da osude zloupotrebu djece, samim tim i Bošnjačke, učesnika dječjeg festivala i politizaciju istog, koji je bio sve samo ne dječja zabava i radost“, navodi se u reakciji mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića. Vijesti.ba