Mraz prijeti usjevima: Evo kako da zaštitite voće i plastenike

Mraz koji je jutros prekrio cvijeće na voćkama nije nanio štetu, međutim, voćari strahuju od niskih temperatura koje su najavljene za naredne dane. Najugroženije su sadnice kruške i jabuke.

jabuka

Jutrošnji mraz za sada nije uništio sadnice voća Elmira Hamzića, voćara iz Kalesije, piše “Fena”…

Hamzić je naveo da je još rano za procjene, ali se na cvatovima mogu vidjeti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

“Već se na samom cvatu vidi kako je mraz spalio neke dijelove. Najgore što se može desiti je da otpadne cijeli plod što najviše može naškoditi jabukama, a manje kruškama i šljivama”, pojasnio je Hamzić.

Veće štete se mogu očekivati u kotlinama, a agronom za zaštitu bilja Emir Ustemović savjetuje voćarima da izvrše zadimljavanje voćnjaka, što baš i nije ekološki prihvatljivo, ali u ovakvim slučajevima pruža dobru zaštitu.

“Također, mogu pristupiti orošavanju voćaka koje su u fazi cvjetanja i tek zametnutih plodova”, dodao je Ustemović.

Niske temperature mogle bi naštetiti i usjevima u plastenicima, a najugroženije su sadnice krastavca i paprike.

Ustemović poljoprivrednicima preporučuje da prekriju tek posađene biljke agril folijama ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi.

“Osim toga, ko je u mogućnosti može u plastenike postaviti plinske grijalice kada je prognoziran mraz”, rekao je Ustemović.

Niske temperature predstavljat će opasnost za voće i rasad povrća u plastenicima u naredna tri dana, jer meteorolozi prognoziraju temperature ispod nule. Bh. voćari već su uputili zahtjev Ministarstvu odbrane BiH da im ustupe helikoptere iznad velikih voćnjaka kako bi na taj način spriječili pojavu mraza.

 

Haber.ba