U Tomislavgradu položen kamen temeljac novoga doma za starije i nemoćne osobe

mrkodol

U Mrkodolu je danas položen i blagoslovljen kamen temeljac za izgradnju novoga doma za starije i nemoćne osobe. Blagoslov i prigodnu molitvu obavio je bukovički župnik fra Mladen Rozić.
Investitor projekta je njemačka tvrtka “Pflegeheim Paradies auf Erden”, a projekt je izradilla tomislavgradska tvrtka “Moj dom”.

Posrednik u realizaciji ovoga projekta je gospodin Eugen Klarić koji je ovom prigodom kazao:

„Ideja o izgradnji ovoga doma stara je dvije godine. Nije bilo lako prikupiti dokumentaciju, ali, hvala Bogu, i to smo uspjeli završiti i danas smo blizu realizacije velikog projekta.

– Kada je gospodin Eugen Klarić predložio da budemo projektanti ove ustanove brzo smo dogovorili posao. Zadovoljstvo i izazov nam je ovaj posao, a projekt je vrijedan ne samo za nas, već i za općinu i ljude koji ovdje žive. Ukupna površina objekta je 4 tisuće četvornih metara i bit će izgrađene četiri etaže. Predviđa smještaj 150 ljudi u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa sanitarnim čvorom. Na svakoj etaži bit će dnevni boravci i blagovaonice. Unutar ustanove planirana je izgradnja i biblioteke, kapelice, restorana i cafe bara, te drugih potrebnih sadržaja koji će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, kazao je ovom prigodom vlasnik spomenute projektantske kuće Emil Pranjić.

Vrijednost investicije iznosi oko šest milijuna maraka, a za smještaj u budućem dom za starije i nemoćne osobe u Mrkodolu već je prijavljeno 105 osoba, uglavnom njemačkih državljana.

Povelju doma, potpisali su predstavnik investitora iz Njemačke i načelnik tomislavgradske općine Ivan Vukadin.
Načelnik je ovom prigodom izjavio kako je zadovoljstvo danas biti u Mrkodolu i vidjeti kako ljudi, koji su davno otišli s ovih prostora u zemlje Zapadne Europe, pokušavaju pomoći svoj zavičaj i vratiti mu život. Osim smještaja starijih i nemoćnih, ovaj projekt je važan jer će omogućiti zapošljavanje domaćih ljudi, dodao je načelnik zahvalivši investitorima iz Njemačke što ulažu u duvanjski kraj.

Tomislavcity

Foto: Ivica Šarac