Musa: U idućoj fazi razmatrat ćemo otvaranje ugostiteljskih objekata

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je da je u protekla 24 sata testirano 454 uzorka od kojih je 12 pozitivno, piše Avaz.ba.

– Novi slučajevi su zabilježeni u SBŽ, ZDŽ, ZHŽ i HNŽ. U Federaciji je ukupno testirano 18.476 uroraka, a koronavirus je potvrđeno kod 702 osobe. Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe – rekao je Musa. Dodao je da su u proteklom razdoblju u Maglaju službe vrlo brzo reagirale i slučaj stavili pod kontrolu.

– Sve više uviđamo koliko je važna javno-zdravstvena infrastruktura. Da bi smanjili rizik od pojaveboelsti, važne su rane preventine mjere. Važno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa. Preporuke u sprječavanju infekcije u frizerskim salonima, salonima ljepote i buticima Zavod je objavio na svojoj stranici.

– Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najbitnije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na trgovinama, a u sljedećoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi, otvaranje ugostiteljskih objekata.