Muškarac: Za 1000 kuna sam kupio covid-potvrdu. Cjepivo se štrcne u prazno!

Trojica muškarca u srednjim godinama posvjedočila su za nedjeljni Jutarnji list kako su u liječničkim ordinacijama u Zagrebu i Karlovcu dogovarala lažno cijepljenje s medicinskim osobljem.

Četiri kategorije građana u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj mogu doći do covid-potvrda: osobe cijepljene cjepivom protiv bolesti, onaj tko ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te svi oni koji su preboljeli koronavirus, i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Ona četvrta skupina građana nije preboljela covid-19, ne pada im na pamet cijepljenje, no isto tako ne žele gubiti vrijeme na neugodna i “prečesta” testiranja – oni su svoju covid-potvrdu jednostavno kupili za keš.

Za 1000 kuna kupio covid-potvrdu
Sugovornici Jutarnjeg lista su trojica muškarca u dobi od 35 do 50 godina. Jedan od njih otišao je do kraja i za 1000 kuna kupio covid-potvrdu, drugi je bio u ordinaciji i samo je trebao realizirati dogovoreni posao, ali je njega i liječnicu omela medicinska sestra, koja je nenadano banula, a treći je odustao prije same realizacije ponude.

Takve potvrde izdaje isključivo medicinsko osoblje, koje pri tome čini kaznena djela krivotvorenja isprava i zloporabe položaja i ovlasti, a naručitelji, kao i posrednici u tom poslu, djelo krivotvorenja isprava pomaganjem.

Nemoguće je procijeniti kakvi su razmjeri te vrste kriminala, a kako stvari stoje, prilično veliki. Naime, gotovo da nema županije s barem jednom ordinacijom u kojoj se može “srediti stvar”.

Policija dosad raskrinkala tek jednu mrežu krivotvoritelja
Policija je dosad, otkad je pandemije i otkad su obvezne EU digitalne potvrde za inozemna putovanja, odnosno otkad su od 16. studenoga obvezne covid-potvrde za sve zaposlene u javnom sektoru i u državnim i gradskim poduzećima te za korisnike tih usluga, raskrinkala jednu mrežu krivotvoritelja. U njemu je “medicinska sestra ovlaštena za unos podataka o cijepljenim osobama u informacijski sustav, iskoristila svoj položaj i ovlasti, unijela neistinit podatak za dvije osobe da su cijepljene u kolovozu, za koje je, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno da nisu cijepljene”.

Cjepivo se štrcne u prazno
Stvari, međutim, na terenu funkcioniraju puno jednostavnije. Korisnici potvrda ne šalju podatke i novac nepoznatim službenicima da bi zauzvrat dobili potvrde, kao što je to bilo u slučaju koji je policija razotkrila, nego se to obavlja u liječničkim ordinacijama vrlo izravno, fingiranim cijepljenjem.

Postupak je isti kao kod uobičajenog cijepljenja, samo što se cjepivo “štrcne” u prazno, kako bi se razdužilo što se tiče količine, osoba nikad ne bude cijepljena, ali se u sustav unese da jest. Iz toga razloga ovakvi su postupci praktički nedokazivi, odnosno vrlo je teško ući u trag počiniteljima, donosi Jutarnji list.                   pogled.ba

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno