Muslimani širom BiH s radošću dočekali Ramazanski bajram

SARAJEVO – U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram.

Središnja bajramska svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je održao i bajramsku hutbu. Kavazović je u hutbi naglasio da je bogobojaznost u srcu.

“Muslimanu je zabranjeno skrnaviti muslimana brata, njegov imetak i čast” – kazao je reis Kavazović, ističući da se ne smije skrnaviti brat musliman i da se u nadmetanju u svakom poslu mora voditi računa o tome.

“Muslimanu je važnije sačuvati tuđu čast i obraz od bilo kakvog ovodunjalučkog cilja. Nadmetanje, u politici ili u kakvom poslu, ne smije preći ove granice. Ko se od muslimana ne bude držao ove Vjerovjesnikove oporuke, izdao je emanet vjere, okrenuo leđa Bogu, Vjerovjesniku i zajednici muslimana. Vrijeme koje je pred nama govorit će o nama, ko smo i kakvi smo” – istakao je Kavazović, prenosi Patria.

Nakon tradicionalnog čestitanja ovog blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, vjernici su se iz džamija uputili kućama, a potom i na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle. Potom su krenuli u obilazak svojih porodica, rođaka, susjeda i prijatelja.

Vjernici su bajramskom svečanošću u najljepšoj odjeći i sa svojim susjedima dočekali jedan od dva najveća islamska blagdana.

Središnja bajramsku svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli, a Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Na području Muftijstva mostarskog centralna svečanost održana je u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao je muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Autor: Dnevno.ba