Na ‘Književnoj srijedi’ predstavljeno stvaralaštvo fra Ćire Lovrića

U sklopu “Književne srijede” Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), u srijedu je u Mostaru predstavljeno književno stvaralaštvo člana Društva fra Ćire Lovrića.

Govoreći o fra Ćiri, Ružica Hrnjkaš istaknula je kako ju je fascinirala njegova volja i trud da čovjek desetljećima bilježi sve od ratnih zbivanja, izbjegličkog života, nepravde koje se čine izbjeglicama iz BiH u odnosu na prognanike iz Hrvatske, priopćeno je iz DHK HB.

“I sam Ćiro je mislio da, kad završi rat i kad se dogodi povratak, neće više pisati, neće imati o čemu pisati. Ali novi događaji donosili su i donose nove, zanimljive i inspirativne teme, pa je tako fra Ćiro do danas naredao osam knjiga od kojih ni jedna nije tanja od 800 stranica”, kazala je Hrnjkaš.

Prethodni predsjednik Društva Ivan Sivrić kazao je kako fra Ćiro živi životom vjerske i nacionalne zajednice kojoj pripada i da taj život prenosi na papir, odvažno i pouzdano, te vjerodostojno i zato se njegovim dnevnicima mora posvetiti pozornost i ukazati povjerenje.

“U književnom pogledu ovdje se ne radi o virtualnoj zbilji nego o kronici koja svoje ishodište temelji na stvarnom događaju, a ne izmaštanoj interpretaciji. Stoga ovi dnevnici imaju dodatnu važnost, kao povijesni izvori u budućem vremenu, a danas kao vjerodostojno svjedočenje i o Scilama i Haribdama kroz koje je njegov vjernički puk i hrvatski narod morao prolaziti”, istaknuo je Sivrić.

Fra Ćiro Lovrić (1949.) osnovnu školu završio je u rodnom Odžaku kod Livna i Lištanima, a gimnaziju u Visokom. Teologiju je završio u Sarajevu, a mladu misu slavio je 1976. godine u Odžaku.

Bio je, među ostalim, kapelan u Ivanjskoj kraj Banja Luke od 1976. – 1980. (sa župljanima je izgradio prostranu crkvu sv. Ane i novi toranj na Damjanovcu), kapelan u Breškama kraj Tuzle do 1981., zatim župnik u Vidošima (1981.- 1991.), (od brojnih aktivnosti spominjemo veliku obnovu župne crkve i parkirališta gradnje nove crkve sv. Leopolda u Zagoričanima, gradi i tri ceste što je narod je prozvao “Fra Ćirine ceste”), župnik u Suhom polju na Kupresu odakle je protjeran 1992. da bi našao utočište u Baškoj Vodi do povratka u Kupres 1996. godine.

Sa svojim župljanima napravio je potpuno novu crkvu u Suhom Polju, te pripremio projekt za župnu kuću, od 2005. obnaša službu vojnog kapelana u Ministarstvu obrane OS BiH, župni vikar u župi Čuklić 2006., da bi 2011. bio časno umirovljen u Ministarstvu obrane BiH.

Godine 2012. dolazi za kapelana u župu Livno, 2014. župnik u župi Bila kraj Livna, 2019. kapelan u župi Vidoši gdje radi i djeluje i danas.

Fra Ćiro je nositelj Spomenice Domovinskog rata, a objavio je knjige “Tisuću dana bez Kupresa I. i II.”, “Dnevnik 3”, “Dnevnik 4”, “Dnevnik 5”, “Dnevnik 6”, ”Dnevnik 7” I “Dnevnik 8”.

U Vidošima je 2005. pokrenuo župni list “Franjin glasnik”. Surađivao je u brojnim časopisima lokalne i nacionalne važnosti, bio je redoviti suradnik Radio Splita, a surađivao je i na više radio postaja u zemlji, te nastupao na radio postajama koje vode Hrvati u inozemstvu kao što su Radio Melbourne, Radio Chicago, Radio Toronto, Radio Buenos Aires, Radio Geelong i drugim.

Od 2014. godine je dopredsjednik Matice hrvatske Livno.