Na Kupresu počela skijaška sezona / VIDEO

Minusi i novi snijeg konačno su omogućili otvorenje ovogodišnje zimske turističke sezone na Kupreškoj visoravni.

Skijališta su preplavili ljubitelji bijelog sporta.

Najviše je Dalmatinaca, ali su tu i gosti iz središnje Hrvatske, juga Bosne i Hercegovine, Banje Luke i drugih bh. gradova.

Otvorenje sezone, u odnosu na prošlu godinu, kasnilo je više od jednog mjeseca, a kako je počela nastava, radnim danima će skijaša biti manje, dok će subotom i nedjeljom, kao i danas, biti gotovo nemoguće u blizini hotela pronaći slobodno mjesto za parkiranje.

Premda je prometovanje uz obilje snijega i mjestimično jakih udara vjetra bilo otežano, zaljubljenici u bijeli sport jedva su dočekali početak sezone i pohrlili na, njima dobro znanu, Kuprešku visoravan.

„Odlična je staza, odličan je snijeg, sve je top. Dolazimo svake godine na Kupres, super je – samo na jedan dan, nažalost“, priča Jelena iz Splita.

Matea i Ana su došle iz Mostara – tamo je bura, kažu, a ovdje je idealno za skijanje.

Ani iz Šibenika nije prvi put da je na Kupresu – redovno dolazi: „Jedva smo dočekali da padne snijeg“. 60 cm prirodnog snijega dodatno je ‘podebljano’ vještačkim iz 19 topova. Radilo se i noću i danju.

„Staze su sve u funkciji, liftovi isto, radi sve. Gužva nam je baš poprilična, ali prvi dan je pa dok se to sve malo sredi… Ipak, mislim da će to biti odlično“, ističe Ivan Bagarić, član Uprave SRC Adria-ski Kupres.

Kupreška snježna bajka privukla je i šetače. Petra i Dragan stigli su iz Tomislavgrada – da šetaju i uživaju.

„Ja, pravo da vam kažem, ne mogu na skije – ratni sam vojni invalid, ali lijepo je“, dodaje Dragan. Ako vrijeme i snijeg posluže, bit će održana i značajna sportska natjecanja.

„Početkom 2. mjeseca je FIS međunarodna utrka, zatim imamo Dal-Ski, prvenstvo Dalmacije, imamo Kup STRIŽ, imamo prvenstvo Herceg-Bosne, prvenstvo Blidinja, imamo u 3.mjesecu Croski kup u organizaciji Hrvatskog skijaškog saveza“, navodi Bagarić.

A u tom gustom rasporedu Skijaški klub iz Sinja će, u suradnji s domaćinom Adria-ski i Udruženjem ski klubova iz četiri dalmatinske županije, organizirati 3. sinjsku ski alku.

francon trade livno