Na listi najljepših prirodnih čuda u Europi i rijeka koja protječe kroz BiH

Vodene užitke nudi i rijeka Tara koja protječe kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, stoji u istraživanju Euronewsa

Sezona kupanja polako se bliži kraju, ali to nije razlog da napravite stanku u idućim mjesecima. Europa nudi puno vodenih bisera, od rijeka, jezera do vodopada. Portal Euronews pripremio je listu najljepših prirodnih čuda na Starom Kontinentu, uključujući i rijeku koju protječe kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ističu da vodene užitke nudi i rijeka Tara koja protječe kroz Crnu Goru i BiH. Kanjon je na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine i najdublji je kanjon u Europi. Rijeka je dom mnogih divljih životinja i popularna je među splavarima. Kanjon Tare, dug 82 kilometra i mjestimično visok i 1300 metara, svrstava se odmah iza Velikog kanjona rijeke Colorado u SAD-u, a prvi u Europi. Ima tok dug 146 kilometara.

Od mnoštva posebnosti Tare posebno mjesto zauzimaju njezini bukovi. Huk nekih većih bukova čuje se i na samim rubovima kanjona. Veliki dio kanjona obrastao je pojedinim stablima četinara, a među njima posebno mjesto zauzima crni bor. Tara je 1977. godine uvrštena u program “Čovjek i biosfera” te je zaštićena međunarodno usvojenom konvencijom. Ujedno, istraživači su na ovu listu izabrali i Mystery Lagoon – najstariju lagunu na Islandu, koja se prvi put koristila kao izvor vode 1891.

Termalna voda, koja je bogata sumporom, osigurava obližnji gejzir koji izbacuje vodu svakih nekoliko minuta. Na listi se, između ostalog, pronašlo i jezero Como (Lago di Como), koje se nalazi u Lombardiji u Italiji, a dobilo je ime po obližnjem gradu Como.

Jezero je okruženo slikovitim krajolikom, što su prepoznali i brojni filmski producenti koji su ovdje snimali poznate filmske scene. Između ostalog, na jezeru je sniman dio filma o Bondu “Casino Royale”, “Oceanovih 12” i “Ratovi zvijezda”.

Večernji.ba