Na ulazu u džamiju ostavljena svinjska glava

Nepoznata osoba ili više njih ostavile su sinoć svinjsku glavu na ulazu u džamiju u Grazu u Austriji. Džamija djeluje u okviru Austrijske tursko-islamske unije za kulturu i socijalnu pomoć (ATIB). “Najoštrije osuđujemo ovaj napad.

 

Poštovanje bogomolja, vjerskih osjećanja i institucija su među neophodnim segmentima svih modernih društava”, kazali su iz ATIB-a. Veleposlanik Turske u Beču Ozan Ceyhun je u izjavi za Anadoliju osudio napad čiji cilj je, kako je rekao, bio provokacija. Ceyhun je dodao da čekaju rezultate istrage o ovom slučaju.

 

Umit Vural, predsjednik Austrijske islamske zajednice (IGGO), koja predstavlja muslimane koji žive u Austriji, rekao je da pomno prate napad na džamiju i da su u kontaktu sa lokalnim vlastima.

 

“Nažalost, naše džamije su mete napada već nekoliko godina u Grazu. Ovo je pitanje koje treba shvatiti vrlo ozbiljno. Osuđujemo ovaj gnusni napad”, rekao je Vural. Izrazio je nadu da će napad biti rasvijetljen u najkraćem mogućem roku. U Grazu je na ulazu u džamiju i 2016. godine ostavljena svinjska glava.

Bljesak.info