Najavljeno veliko popuštanje mjera u Federaciji

Davor Pehar, član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas kako je u protekla 24 sata zabilježeno 17 novih slučajeva pozitivnosti na novi koronavirus. Najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u sljedećem tjednu ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnoj razini.

Dodao je kako je u protekla 24 sata testirano 577 osoba. ”U protekla 24 sata u FBiH je testirano 577 osoba, kod njih 17 je potvrđen koronavirus. Najveći broj ovih slučajeva nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji, u Maglaju i Žepču, i ta dva grada u zadnjih nekoliko dana predstavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka.

Zaključno s današnjim danom, 21764 osobe testirane su u FBiH , a covid potvrđen kod 973 osobe”, rekao je on, prenosi N1. Najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u sljedećem tjednu. ”Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije.

To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatrat će se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

Potom je pojasnio kako će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte. ”Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori”, naglasio je Pehar.

www.vecernji.ba