Najmlađa majka u Hercegovini: U Mostaru rodila 15-godišnjakinja


Foto: Ilustracija

U Bihaću, Tuzli, Mostaru, Livnu, Bijeljini, Goraždu i Banjoj Luci protekle godine je rodilo 76 maloljetnica. Neke su svoju novorođenčad ostavile u rukama medicinskih radnika.

Najviše porođaja maloljetnica bilo je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla – ukupno 33, ali na toj klinci prošle godine je i rođeno najviše beba – 3.720. Najmlađa rodilja u Tuzli imala je 15, a najstarija 46 godina.

Tuzla i Mostar
U mostarskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici 11 maloljetnica je postalo majkom. Najmlađa je imala 15, a najstarija rodilja 46 godina. Na Ginekološkom odjelu Kantonalne bolnice Goražde prošle godine je obavljen 231 porođaj, a majke su postale dvije maloljetnice. I na koncu, u Kantonalnoj bolnici Livno 2017. je obavljeno 329 porođaja, ali među radiljama nije bilo nijedne maloljetnice.

Nažalost, još postoje slučajevi da rodilje svoju novorođenčad ostavljaju u bolničkim ustanovama. Takvih slučajeva bilo je devet: po tri u Tuzli i Mostaru (Sveučilišna klinička bolnica), dva u Bihaću i jedan u Goraždu.

Cijena porođaja može biti i iznad 2.000 KM
U Bihaću se porođaji ne naplaćuju, jer svaka trudnica koja nema zdravstveno osiguranje to pravo ostvaruje putem Centra za socijalni rad. U Tuzli se, također, ne naplaćuju porođaji, ali rodilje koje nisu osigurane dužne su platiti bolničku sobu, čija cijena ovisi o načinu porođaja i vrsti usluga. U Livanjskoj bolnici porođaji se naplaćuju neosiguranim trudnicama, zatim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, osiguranim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, dok cijena ovisi o broju pruženih usluga.

Porođaji se naplaćuju neosiguranim osobama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Obični porođaj može koštati 500 KM, a nekad dosegne cijenu i višu od 2.000 KM. U Bijeljini i Banjoj Luci, kako nam je navedeno, ne naplaćuju ništa, dok u Goraždu neosigurane osobe plaćaju 386,40 KM, a u bolnici “Dr. Safet Mujić” porođaji se naplaćuju za neosigurane osobe i strane osobe, ali nema fiksne cijene.

Bez podataka iz Sarajeva i Zenice
Uprkos našim nastojanjima, podatke o broju porođaja, broju maloljetnih porodilja, mrtvorođenčadi i cijenama porođaja, iz Kliničkog centra u Sarajevu i Kantonalne bolnice u Zenici nismo uspjeli dobiti, piše Dnevni Avaz.

 

https://www.jabuka.tv/