Najstarijem ‘mladoženji’ u RS-u 88 godina, ‘mladoj’ 76

Prosječna starost žena prilikom zaključenja braka je 28,3 godina, dok prvi brak u prosjeku zaključuju sa 26,7 godina.

vjenčanje

U Republici Srpskoj se u prosjeku na tisuću stanovnika zaključuje pet novih brakova, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. U 2016. godini broj sklopljenih brakova smanjen je za 5,9 posto u odnosu na 2015.. Najstariji „mladoženja“ lani je imao je 88 godina, a „nevjesta“ 76 godina.

Istovremeno, najmlađa osoba muškog spola, koja je zaključila brak imala je 17 godina, a najmlađa djevojka 16 godina. Prosječna starost žena prilikom zaključenja braka je 28,3 godina, dok prvi brak u prosjeku zaključuju sa 26,7 godina.

Kod muškaraca je nešto drugačija situacija, jer su statističari izračunali da je prosječna starost osoba tog spola prilikom zaključenja braka 31,9 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju sa 29,9 godina. Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u RS je 26,9 godina, dok je u Europskoj uniji taj prosjek (prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata za 2015. godinu) bio 30,5 godina.

U godišnjoj statističkoj publikaciji “Ovo je RS” se navodi i da podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom raste.

www.vecernji.ba