Najveća plaća u ožujku u Federaciji BiH 181.842, 35 maraka

Najveća isplaćena plata u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za ožujak, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti financijskog poslovanja, podaci su poreznih uprava.

Pored ove najveće isplaćene plaće, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plaća čiji se iznosi mjere u desetinama tisuća KM.

U Poreznoj pravi FBiH ističu za “Nezavisne” da je druga po visini plaća od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za travanj.

“Za veljaču je isplaćena i plaća od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plata je u djelatnosti trgovine za veljaču u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za veljaču”, istaknuli su u Poreznoj upravi FBiH.

Naglašavaju kako su na isplaćen iznos plaća obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi.

“S obzirom na to da su navedeni iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu”, dodaju u Poreznoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Porezne uprave RS, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH.

Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banja Luci.

“Isplata najvećeg osobnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti financijskog poslovanja u siječnju. Druga zarada po visini ostvarena je u veljači u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u veljači, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, podaci su Porezne uprave RS.