‘Nakon poroda proglasili su me muškarcem i ‘udali’ za brata…’

Begzada Dada Avdić iz Zenice živi život kao u skeču iz „Nadrealista“. Nju je sustav u BiH proglašavao muškarcem, suprugom vlastitog brata a policija ju je zamijenila i za naoružanog čovjeka s tjeralice…

avdić

Naljutile su me greške sustava i njihova nonšalantnost. Da je greška do nas, snosili bismo posljedice. No, kada oni zakažu, pravdaju se sa „događa se“ i opet ispaštaju nedužni ljudi, a ne dobiju ni kurtoaznu ispriku, ispričala je za Dnevni avaz Begzada Dada Avdić iz Zenice.

Sve je počelo u ožujku prošle godine, kada je otpuštena s odjela ginekologije zeničke bolnice.
– Rodila sam mrtvorođenče. Kada sam ugledala otpusno pismo, imala sam šta i vidjeti. Registrirali su me kao muškarca. Doživjela sam ogromni šok jer sam, eto, u teškim životnim trenucima, još saznala da sam i muško – ogorčena je ona.

Samo što se nekako oporavila od te neugodnosti, u rujnu kontaktira Matični ured u Zavidovićima da podigne potvrdu o bračnom statusu.

– Tada je uslijedio novi šok. Kazali su mi da sam, prema njihovim papirima, već udata, odnosno oženjena za vlastitog brata, i to već šest godina – priča ona, dodajući da rasprava s radnikom putem telefona nije bila uspješna. Otišla je u Zavidoviće, gdje su joj rekli da je u pravu i da postoji grešku u sustavu. Za sve su okrivili stariju zaposlenicu i slegnuli ramenima.

No, apsurdi za Begzadu nisu prestajali.

– Nedavno sam dobila poziv iz Policijske uprave Novi Grad Sarajevo. Kažu da sam izvjesni muškarac koji nosi oružje i za kojim traga policija – govori ona.

Ističe da je ovu situaciju, kao i prethodne, uspjela nekako riješiti suočavajući se s neugodnostima i duševnom boli.

– Sada moram nositi sve dokumente, da bih ljudima dokazala da sam to ja – kaže nam Begzada.

– Ružne su situacije, itekako. Više ne znam šta raditi. Preostaje mi jedino napraviti sebi majicu s natpisom „Ja sam žensko“ i tako se boriti protiv sistema – govori ona, dodajući da je zbog tuđeg nemara morala plaćati brojne pristojbe da ispravi propuste administracije.

 

24 sata