Nakon snijega i leda u BiH, vraća se pravo proljeće

Nevjerojatan početak travnja je iza nas i nadamo se da više neće biti iznenađenja. Kao da nam je netko “prodao” dobru prvotravanjsku šalu pa je u srijedu, 7. travnja BiH bila okovana snijegom, a već poslijepodne vjetar i temperature u plusu potpuno su ga otopile. Međutim, minusa je bilo prošlog četvrtka i jučer, a mnogo je poljoprivrednih kultura zbog toga uništeno, piše Večernji list BiH. Klima dosad bila saveznik Primjerice, u Ljubuškom to se događa već četvrtu godinu zaredom, pa će i prinos ljubuškog ranog biti značajno manji od očekivanog.

– Klima se potpuno promijenila. U posljednje četiri godine imali smo situaciju da je u tri godine stigao led i mraz u travnju, jedne godine urod je stradao zbog velikih kiša. Dosad nam je klima predstavljala prednost, odnosno bila saveznik u proizvodnji ranog krumpira. Međutim, posljednjih godina to nije tako – kazao je za Večernji list direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević. Kaže i kako su komentari o tome da prerano sade krumpir besmisleni, jer je led odnio i one posađene 15. ožujka. – Ako znamo da se ljubuški rani počinje vaditi 1. svibnja, onda je jasno što za tu biljku znači snijeg 6. travnja i led nakon toga – ističe Vukojević.

Naglašava kako su poljoprivrednici napravili sve što je u njihovoj moći da dodatno zaštite nasade, međutim, upitno je koliko je to sve imalo učinka. Accuweather pogodio prognoze U idućim danima ipak se očekuje poboljšanje i toplije vrijeme. Tako norveški meteorološki institut Yr.no od idućeg tjedna prognozira jutarnje temperature koje će biti iznad 5 stupnjeva diljem zemlje, a poslijepodnevne će rasti od 15 do 20 stupnjeva. – Vrhunac hladnog razdoblja je iza nas, tako da je najgore prošlo. Idućih nekoliko dana nema oborina, a temperature se vraćaju u granice normalnih za ovo doba godine.

Topliji i sunčaniji dani su pred nama – priopćio je znanstvenik Bakir Krajinović vezano za buduće meteorološke prilike u BiH. No sve što se događa čak i koindicira s prognozama Accuweathera za proljeće. I njihove vijesti nisu bile najbolje jer je najavljeno da će oluje slijediti put od Francuske, a preko Italije do Balkana, a također su navedeni snježni prodori koje ne treba isključiti upravo za ovaj dio koji je iza nas. Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti prilično neobičan obrazac za proljeće. – Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja duž zapadne obale Balkanskog poluotoka.

To može povećati rizik od poplava do početka proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom krajem 2020. godine. Za proljeće su predviđene temperature blizu i iznad normalnih – navedeno je u prognozi koja se zasad ispostavlja točnom. Ono što je u cijeloj priči optimistično, a što je i kazao meteorolog Tyler Roys: “Proljeće će kasniti, ali neće biti uskraćeno.” – Dramatični vremenski zaokret mogao bi pokrenuti alergije, posebno onima koji su alergični na pelud drveća, krajem travnja do svibnja, zbog kombinacije blažeg vremena i obilne vlage – navedeno je.

Olujno vrijeme krajem travnja i u svibnju moglo bi prouzročiti previše kiše da bi omogućilo okupljanja na otvorenom – stoji u izvješću Accuweathera. Ovakvo vrijeme na tragu je onog o kojem je govorio i najpoznatiji meteorolog u BiH Nedim Sladić. Kazao je kako će se već ovog vikenda osjetiti toplina u većem dijelu BiH. – Ovu zimu još malo treba izdržati, nakon toga ide ono pravo proljeće – poručio je Sladić. I ako nedavni snijeg predstavlja neko iznenađenje, vratit ćemo se u ranije godine, onda kad su pučke izreke bile najbolji smjerokaz za vrijeme. Tako se u pučkim izrekama koje su koristili Hercegovci uz granicu i Imoćani spominju one koje je zapisao Ante Čelan Gaganić. “Koliko u godini ima dana – toliko u travnju ima vrimena, a travanjsko vrime sedam puta na dan otjera s polja ratare”.

www.vecernji.ba