Nakon što je vidio tek rođenu bebu doktor u Kaknju plačući ponavljao: Ne dao Bog nikom!

beba

Da će im se najsretniji dan u životu pretvoriti u horor, mladi bračni par Ernad i Mirnesa Bečak iz Bilješeva kod Kaknja nisu mogli niti slutiti. Naime, nakon što je Mirnesa na svijet donijela djevojčicu, kakanjski liječnici su je hitno uputili za zeničku bolnicu jer je rođena s anomalijama, piše Aura.ba.

Budući da su, kako kažu, tijekom trudnoće redovito posjećivali ginekologa i obavljali kontrolne preglede, o čemu svjedoče i nalazi liječnika koji su cijelo vrijeme tvrdili da je s bebom sve uredu, činjenica da su dobili dijete s anomalijama bio je veliki šok za sve njih. Koliko im je teško najbolje govori podatak da tijekom posjeta novinara, nisu imali snage pretjerano govoriti.

Latifa, Ernadova majka, koja je bila uz njegovu suprugu tijekom cijele trudnoće i posjećivala s njom liječnike koji su tvrdili da je sve uredu isptričala je detalje cijelog slučaja. „Sve počinje u drugom mjesecu trudnoće. Odlazimo doktorici u Kaknju i ona je primijetila da je bebi jedna noga podavijena. Uputila nas je u zeničku bolnicu – prisjeća se Latifa. Uz preporuku da obave pregled u zeničkoj bolnici, objašnjavajući da oni imaju bolje aparate, istog dana otišli su u Zenicu. Plačući sam čekala dok je obavljala pregled u Zenici.

Izašla je s osmijehom, kazavši da je doktor rekao da je sve uredu i da ponovno dođe na redovitu kontorlu – pojašnjava ona, dodajći da se doktor nije potpisao na nalaz uz kasnije obrazloženje da je zaboravio. Mirnesa je nastavila odlaziti na preglede u Zenicu. Sa svakog je izlazila nasmijana jer su liječnici tvrdili da je sve uredu. Čak je preglede, tvrdi obitelj Bečak, obavljalo nekoliko doktora. Ipak, nikada neće zaboraviti dan kada su dočekali da dobiju kćerku i prvo unuče. Budući da su nalazi liječnika tvrdili da je sve uredu, odlučili su porod obaviti u Kaknju. Nikada neću zaboraviti taj petak, strava i užas. Doktor je izašao i samo što ne plače. Sav se tresao.

Samo mi je rekao “Ne do Bog nikome”. Doživjeli smo veliki šok. Od tog dana smo na tabletama” – govori, kroz suze, Latifa, koja još nije smogla snage vidjeti svoju unuku. Beba je odmah poslije poroda hitno prebačena u zeničku bolnicu. Rođena je s anomalijama kuka, zbog čega joj noge idu prema ramenima. Desna noga je u predjelu koljena spojena kožicom. Operirala je i kičmu. Obitelj Bečak još je u šoku. Ako je mogla primjetiti doktorica s dva mjeseca, kako u Zenici nisu mogli do kraja trudnoće? Zašto je nisu poslali na 4D? Kako se sada nositi sa svime, da se dijete pati cijeli život – brojna su pitanja na koja obitelj traži odgovore, okrivljujući zeničke liječnike za tešku situaciju koju proživljavaju. Ističu da postoje insinuacije da će liječnici pokušati za sve kriviti majku, tvrdeći da se nije redovno kontrolirala, međutim, Latifa kaže da imaju papire za svaki pregled, točnije njih 12. I dok čekaju mišljenja liječnika u vezi s brojnim operacijama s kojima će se djevojčica vjerojatno suočiti, ne mogu vjerovati da su još jedan u nizu brojnih slučajeva nemara bh. zdravstva.

Prve prognoze liječnika, kaže obitelj su da se radi o težem slučaju te da ni oni ne mogu vjerovati da se mogao dogoditi ovakav propust. – Voljeli bismo odvesti dijete izvan BiH, da se pokušaju spasiti noge. Međutim, u teškoj smo financijskoj situaciji što nam je trenutno velika prepreka. Dali bismo sve na svijetu da se pokuša bebi pomoći u nekoj drugoj zemlji, ali nemamo novca – kaže obitelj, piše Aura. KAKO POMOĆI BEČAKOVIM Zbog teške situacije u kojoj se obitelj nalazi, mole sve one koji im mogu pomoći da ih kontaktiraju na broj telefona 032 770 363. U teškoj smo situaciji. Preživljavamo nekako za život. Sin mi ide raditi u Hrvatsku. Ovim putem molimo sve humane ljude da, koliko su u mogućnosti, pomognu nam da pokušamo pomoći nedužnoj djevojčici i, koliko-toliko, ispravimo nemar liječnika – apelira Latifa.

www.vecernji.ba