Napadač iz Novog Zelanda 2016. putovao kroz BiH

Ubojica iz Novog Zelanda je boravio na Balkanu od 28. do 30. studenog 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarske vlasti javile su danas da istražuju motive boravka u Bugarskoj u studenom 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dvije džamije na Novom Zelandu. Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je danas izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tijekom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. studenog 2018. godine, rekao je bugarski državni tužitelj Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je verzija teroriste, koji se društvenim mrežama predstavljao kao Brenton Tarrant, kako želi otkriti povijesna mjesta i proučavati povijest balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužitelj na konferenciji za novinare. Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužitelj. Istražitelji već imaju precizne informacije o tijeku njegovog boravka u Bugarskoj – on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. studenog, iznajmio je auto 10. studenogi obišao povijesne lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. studenom letom za Bukurešt gdje je iznajmio auto da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužitelj.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Europi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. studenog 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Bugarski dužnosnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Christchurchu gdje je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumente prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih bijelih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz povijesti Balkana i borbi protiv Osmanske imperije.

https://www.bljesak.info/