Ne daju više Hrvatima iz BiH ulaziti u BiH sa hrvatskim dokumentima

Hrvati Bosne i Hercegovine i službeno su ovih dana postali građani trećeg reda. Oni mogu prijeći u Hrvatsku, koja će ih primiti kao svoje državljane, no u BiH se više ne mogu vratiti.

Zapravo, vratiti se mogu s osobnom iz BiH, ali će im biti uručena novčana kazna jer ne posjeduju valjan putni dokument Bosne i Hercegovine, a o čemu je odlučilo Vijeće ministara, dok će ih Federacija počastiti s 14 dana samoizolacije.

“Poštovani, ne mogu, a da Vam ne napišem informaciju koju sam dobila od Granične policije BiH. Naime, moja kći se udaje u Metković i slijedom toga sam zvala jučer GPBiH da vidim kako mogu otići na vjenčanje ja i moja obitelj.

Osoba koja mi se javila na telefon u Sarajevu mi je objasnila da mogu ući u Hrvatsku, al’ pri povratku ću dobiti prekršajni nalog od 200 KM i samoizolaciju od 14 dana. Dakle to bi bilo za moju šesteročlanu obitelj 1200,00 maraka.

Na pitanje što bih prekršila, dobila sam odgovor da ne posjedujem valjan dokument BiH tj. putovnicu BiH, a inače imam valjanu putovnicu RH (ali po objašnjenju osobe iz Sarajeva to se smatra kao državljanom neke treće države).

Ne mogu da vjerujem da moju važeću putovnicu ne priznaju u državi u kojoj živim (BiH) i da bih zbog toga dobila prekršajni nalog. Ne mogu da vjerujem gdje živimo”, piše čitateljica portala hercegovina.info.

Nakon njezina pisma pozvali su Operativni centar Granične policije.

Na pitanje može li se u Hrvatsku s putovnicom RH, rekli su da može, ali ćemo u povratku dobiti prekršajni nalog i samoizolaciju. Naglašavaju da oni nisu ti koji odlučuju, već oni koji pokušavaju objasniti ljudima što se događa.

Hrvatske stranke povodom “tehničkih” problema koje ima njihov narod na granicama nisu reagirale, premda imaju izravne predstavnike i na federalnoj i na državnoj razini, gdje se odlučuje o pasošima i putovnicama i samoizolaciji, piše Hercegovina.info.

VEČERNJI LIST: Hrvatski državljani, pa i oni s dvojnim hrvatskim i državljanstvom BiH, u tu susjednu državu po novome ulaze uz putovnicu iako je do nedavno za prelazak granice bila potrebna samo osobna iskaznica. Odluku o uvođenju putovnica donijelo je Vijeće ministara BiH, uz jednu iznimku: oni državljani RH koji prolaze kroz koridor kod Neuma i dalje putuju po starom režimu, odnosno samo uz osobnu iskaznicu.