Nebriga vlasti otvara prostor da se u HBŽ nasele neki drugi ljudi!

Nezainteresiranost vlasti za stanje u Hercegbosanskoj županiji

Iako je trenutni predsjednik vlade Ivan Jozić u ono malo javnih istupa što ih je imao naglašavao da im je razvoj gospodarstva u prvom planu djela vlade govore nešto drugo.

Proteklih mjeseci pod „budnim okom“ HDZ 1990 odvija se nekontrolirano i u najvećem broju slučajeva bespotrebno zapošljavanje u javna poduzeća, Elektroprivredu HZ HB i ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres, kao i u tijela javne uprave.

Kao što reče predsjednik županijskog odbora HDZ BiH i direktor JP „Hrcegbosanske šume“ d.o.o. Kupres Branko Ivković to su dobra djela, međutim to bi i bilo tako da se ne odvija prelazak zaposlenika iz privatnih poduzeća u javni sektor koji je i onako pretrpan.

Na taj način odvija se slabljenje ljudskih potencijala kod privatnika i polako ih se dovodi u poziciju da imaju problema s vršenjem registriranih djelatnosti zbog nedostatka obučene i vitalne radne snage.

Prijem u javnu upravu i javna poduzeća bi mogao biti za pohvalu da se pored već navedenog ne vrši i diskriminacija po političkoj osnovi jer se uglavnom zapošljavaju osobe pripadnici trenutno vladajućih stranaka u Hercegbosanskoj županiji HDZ BiH, SNSD-a i SDA.

Vladu Hercegbosanske županije ne interesira uspostava potrebnih institucija Razvojne agencije Hercegbosanske županije, Službe za razvoj i europske integracije i u okviru nje Odjela za dijasporu, koji bi kvalitetnim odabirom ljudstva i odgovarajuće obuke omogućili vanjske izvore financiranja kroz projekte prekogranične suradnje kao i sredstva iz drugih dostupnih izvora.

Njima je bitno da imaju na raspolaganju proračunska sredstva cca 70 miliona KM na godišnjoj razini, na čiji prihod imaju vrlo mal utjecaj, i da ih dijele njima podobnima, pojedincima ili udrugama.

Dok je nebriga i nezainteresiranost predstavnika vlasti u Hercegbosanskoj županiji za stanje i pokušaj organiziranja i usmjeravanja razvoja, osim za njima podobne i ovisne, imat ćemo pražnjenje prostora od najvitalnijeg dijela naše zajednice, a time otvaraju prostor da na taj prazan prostor se nasele neki drugi.

O njihovom neodgovornom odnosu govori i to da nisu uspostavili vlast u Hercegbosanskoj županiji ni 247 dana od dana održavanja Općih izbora, čime potvrđuju teze onih koji kažu da nam nije potrebna vlast na županijskoj razini, čime daju argumente za centralizaciju.

Predsjednik Županijske neovisne liste i Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije:
Draško Dalić