“Neću da mi roditelji opet ulaze u dugove kako bih predstavljala svoju državu”: Priča koja je dirnula BiH

ajla

AJLA MAHMUTOVIĆ pomela je konkurenciju 1. listopada na U21 Državnom karate prvenstvu Bosne i Hercegovine. Tri dana kasnije objavila je da svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu prepušta suparnici koja može platiti put na Tenerife.

Njen status s Facebooka u kojem je utučeno poručila da ne želi više “pljačkati” svoje roditelje kako bi predstavljala državu, dirnuo je mnoge.

“Bez obzira što sam pokazala da sam najbolja i postala prvakinja Bosne i Hercegovine po sedmi put, moje mjesto na Svjetskom prvenstvu preuzet će djevojka koju sam pobijedila u finalu Državnog prvenstva prošli vikend, a koja može platiti odlazak. Jednostavno ne mogu dozvoliti da moji roditelji ponovno dižu kredit i ulaze u dugove da bih ja mogla ići predstavljati svoju državu! Ne bih mogla pogledati svoje tri sestre u oči, kad znam koliko stvari bih im oduzela”, napisala je Ajla.

Odmah su mnogi poželjeli pomoći djevojci iz Cazina i počela je akcija skupljanja novca koja je završena u rekordnom roku. Nakon što su vidjeli koliku je potporu “običnih ljudi” dobila, počeli su se oglašavati i političari pa je obećanja o uplati putovanja dobila iz Sarajeva.

“Ja ću pronaći način da osiguramo ta sredstva. Iako je u pitanju Kanton Sarajevo, želimo joj pomoći”, rekao je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Njegova pomoć Ajli neće biti potrebna. Novac je već prikupljen, a mlada prvakinja je zamolila da se novac više ne uplaćuje na njen račun, nego da se, ako može, pomogne njenim prijateljicama iz kluba koje su u istoj situaciji.

Index.hr