Nedžad, nadareni samouki slikar iz Livna: Svaka slika vrijedi onoliko koliko je netko želi!

konji

Nedžad Jandrić iz Livna je po struci mašinski tehničar, ali od malih nogu gaji ljubav prema olovkama i bojama.

Njegova je priča započela s dječijim bojankama koje je od malena volio. Likovni odgoj i tehničko crtanje su mu bili omiljeni predmeti u osnovnoj i srednjoj školi, a nesretna ratna dešavanja (Nedžad je 70%-tni ratni invalid) su spriječila nastavak školovanja na likovnoj akademiji.

Pored olovke, koja je njegova prva ljubav, Nedžad radi i s posebnim olovkama u boji koje nabavlja u inozemstvu, jer kod nas, nažalost, nisu dostupne, kao i sa suhim i uljanim pastelom i akrilom. Sve ove tehnike je savladao sam, bez sata školovanja ili edukacija. Ovaj samouki slikar kaže da je bilo potrebno dosta truda, vježbe, volje i upornosti, a uz talent i ljubav prema crtanju, rezultat ne može izostati. I uistinu, rezultat nije izostao.

1

Foto: Facebook

Danas se ovaj samouki slikar uspješno bavi slikanjem portreta, bosanskih motiva, ali i motiva prirode, naročito divljih konja koji su posebnost livanjskog kraja.

-Za crtanje portreta kažu da je jedan teži dio umjetnosti, da pokazuje samu zrelost umjetnika. U svakodnevnom životu gledamo razna lica, različite karaktere ljudi, i iz lica se mnogo toga može iščitati. Za svaki novi portret volim reći da predstavlja novu životnu priču. Godinama crtam lica, portrete ljudi, i kroz taj period crtanja, steknete novi pogled na ljudsko lice, kroz samu anatomiju lica, promatranje sjena i karakterističnih crta lica, kaže Nedžad.

2

Foto: Facebook

Portrete naručuju podjednako svi: i mladi kao poklon voljenoj osobi, kao poklon roditeljima, ali i malo stariji koji žele portrete svoje djece, unučadi ili cijele obitelji.

Nedžad većinu svih radova izlaže na svojoj Facebook stranici, na kupoprodajnim sajtovima, ali i na online galerijama, gdje ima priliku predstaviti se široj publici izvan granica naše države.

-Osjećaj kada dobijete mail od online galerije gdje vas obavještavaju da je kupac izvršio kupnju vašeg djela, uplatio novac, a na vama ostaje samo da spakirate svoj rad i pošaljete na naznačenu adresu je neopisiv. Tada shvatite da ono što volite i što radite uistinu vrijedi, jer ja volim reći da svaka slika vrijedi onoliko koliko je netko želi. Svatko ima svoj ukus i ljepota je isključivo u očima onoga koji gleda, dodaje Nedžad.

3

Foto: Facebook

Što se tiče planova za budućnost, ovaj nadareni slikar je pokrenuo prve korake u ostvarenju svoje ideje da se ozbiljnije proširi na tržište izvan BiH s jednom posebnom vrstom umjetnosti, ali budući da je ova ideja tek u procesu razvijanja, Nedžad nam, za sad, ne želi otkrivati više.

-Ali portreti će i dalje ostati jedan važan dio mog repertoara, uvijek su traženi. I kao što je i sada slučaj, nastojat ću svakim novim portretom ili slikom težiti ka nečem boljem i savršenijem. U svemu tome je ljubav prema crtanju i slikanju najvažniji dio, zapravo najvažniji preduvjet da biste u tome mogli biti dobri i da biste to razvijali, za kraj kaže Nedžad.

Preporučujemo vam da posjetite Facebook stranicu ART by Nedzad i pogledate djela ovog nadarenog samoukog slikara!

Narod.ba