Nekad su njihovi dućani bili posvuda, a danas zbog ovih razloga Kinezi bježe iz BiH

– Sedam kilometara uz ovu cestu se mogla naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerojatno; Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu – kazao je taksist.

zatvaranje

U 21. stoljeću tisuće kineskih imigranata doselilo se u BiH te su otvarali svoje svjetski poznate dućane diljem države, no danas su gotovo svi zatvoreni, piše portal Balkan Diskurs.

– Sedam kilometara uz ovu cestu se mogla naći po jedna kineska radnja u svakoj drugoj kući. Bilo je nevjerojatno; Kinezi svuda. Sada svi oni napuštaju Bosnu – kazao je taksist tijekom vožnje iz Buća Potoka do Rajlovca. Glavni uzroci odlaska Usprkos smanjenja broja kineskih imigranata , oni i dalje u BiH ostaju jedan od najvećih izvora imigranata u državi. 2016. godine je najveći broj trajnih prebivališnih dozvola izdan Kinezima koji su činili više od 20 posto svih koji su se prijavili za te dozvole.

– Mnogi od nas Kineza dolaze iz Zhejiang pokrajine. Svakih par mjeseci se vraćam u Kinu da pokupim robu za svoju radnju i za druge – rekao je Xiaohui (ime je promijenjeno da bi se zaštitila privatnost) iz Wenzhou-a. On je sada u 30-im godinama i kaže kako nije razmišljao o tome da se preseli u Bosnu dok se nije vjenčao za svoju ženu, čija je obitelj otvorila kinesku radnju u Sarajevu početkom 21. stoljeća. Kaže kako mnogi Kinezi napuštaju BiH te ili odlaze u Kinu ili na Tržnicu Arizona u Brčko Distriktu.

Uz tešku ekonomsku situaciju u državi neki Kinezi spominju i da odlaze iz BiH zbog “duga državi” koji je narastao jer se ne znaju “nositi sa zakonima o oporezivanju” u BiH. Problemi s oporezivanjem, transparentnošću i birokratskom crvenom trakom se smatraju glavnim uzrocima zatvaranja kineskih biznisa u BiH. Neki smatraju i da je dolazak velikih korporacija i trgovačkih centara istisnuo s tržišta kineske dućane i da se zato Kinezi iseljavaju.

www.vecernji.ba